„Златне рукеˮ у недељу

Друштво

Mанифестација „Златне руке”, 37. по реду, одржаће се у недељу, 14. јула, у центру Сокобање, на мермерном шетaлишту. Ова јединствена изложба народног стваралаштва, старих и заборављених заната, јела, традиционалних рукотворина и сувенира има за циљ да промовише народно стваралаштво, као и да негује националну културу и духовну баштину.

„Златне руке” су најстарија манифестација овог типа у Републици Србији и за неку годину обележиће четири деценије постојања.

И ове године пријавило се преко 100 учесника из целе Србије, а манифестацију ће посети више од 5.000 туриста и мештана. Бројни учесници такмичиће се у две категорије, припреми старих јела и домаћој радиности и старим занатима. У оквиру друге категорије биће награђен и најочуванији и најоригиналнији експонат, најбољи вез и ручни рад рађен у току манифестације, као и најлепше искоришћен етно мотив на савременим употребним предметима и очување традиције старих заната.

Саша Мишић

Учеснике ће оцењивати стручни жири у саставу: Саша Мишић, кулинар и новинар –у својству председника жирија и Олгица Миљковић, саветник ТОС-а, и Надица Стојковић, председник Етнолошког удружења „Етнос“ из Сокобање као чланови. Победнике у наведеним категоријама очекују вредне новчане награде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 15 =