„Zlatne rukeˮ u nedelju

Društvo

Manifestacija „Zlatne ruke”, 37. po redu, održaće se u nedelju, 14. jula, u centru Sokobanje, na mermernom šetalištu. Ova jedinstvena izložba narodnog stvaralaštva, starih i zaboravljenih zanata, jela, tradicionalnih rukotvorina i suvenira ima za cilj da promoviše narodno stvaralaštvo, kao i da neguje nacionalnu kulturu i duhovnu baštinu.

„Zlatne ruke” su najstarija manifestacija ovog tipa u Republici Srbiji i za neku godinu obeležiće četiri decenije postojanja.

I ove godine prijavilo se preko 100 učesnika iz cele Srbije, a manifestaciju će poseti više od 5.000 turista i meštana. Brojni učesnici takmičiće se u dve kategorije, pripremi starih jela i domaćoj radinosti i starim zanatima. U okviru druge kategorije biće nagrađen i najočuvaniji i najoriginalniji eksponat, najbolji vez i ručni rad rađen u toku manifestacije, kao i najlepše iskorišćen etno motiv na savremenim upotrebnim predmetima i očuvanje tradicije starih zanata.

Saša Mišić

Učesnike će ocenjivati stručni žiri u sastavu: Saša Mišić, kulinar i novinar –u svojstvu predsednika žirija i Olgica Miljković, savetnik TOS-a, i Nadica Stojković, predsednik Etnološkog udruženja „Etnos“ iz Sokobanje kao članovi. Pobednike u navedenim kategorijama očekuju vredne novčane nagrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − ten =