Због високих температура у центру цистерна са пијаћом водом

Друштво

Због топлотног таласа и високих температура сокобањско Јавно комунално предузеће „Напредакˮ обезбедиће цистерну са пијаћом водом како би грађани могли да се освеже уколико се затекну на улици. Из предузећа поручују да ће цистерна бити постављена у периоду од 11 до 18 часова на релацији између зграда Општине Сокобања и Поште.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода вредност максималне температуре данас, 20. јуна, на југу и истоку земље биће до 39 степени. Веома топла ваздушна маса задржаће се и у наредних седам дана.

У петак и суботу, 21. и 22. јун, најављен је пик топлотног таласа и температура до 40 степени. У недељу, 23. јуна и у првој половини наредне седмице на југу и истоку земље максимална температура ће се задржати и кретаће се око 38 подеока.

Препоручује се боравак у хладовини, примена адекватних мера заштите од УВ зрачења, лагана одећа, капа или шешир и уношење доста течности. У оваквим ситуацијама може доћи и до топлотног удара, а битно је препознати га на време. Топлотни удар захтева интервенцију лекара, а пре доласка екипе особу треба расхладити, унети је у климатизован простор и скинути са ње сувишну одећу. Добро је истуширати особу млаком водом, а помоћи ће и стављање хладних облога на главу, врат, пазухе и препоне. Ако је при свести дати јој да пије хладну воду, уколико повраћа потребно је поставити је у бочни положај.

Симптоми топлотног удара су повишена телесна температура преко 40 степени, јака главобоља, несвестица, дезоријентација, црвена и топла кожа, престанак знојења, мучнина, повраћање, плитко дисање, грчеви, убрзан рад срца.

Посебно су угрожене сарије особе које живе саме и треба их посетити како бисмо се уверили да имају адекватне услове.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =