Za civilne invalide rata: Turnir u šahu pod pokroviteljstvom resornog ministarstva

Društvo

Tradicionalni šahovski turnir u organizaciji Saveza civilnih invalida rata Srbije svečano je otvoren juče u hotelu Moravica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Skup je svečano otvorila pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Tatjana Milenković, a prisutnima su se obratili i predsednik Saveza civilnih invalida rata Slavko Đorđević, savetnik u resornom ministarstvu Miloš Kovačević, predsednik opštine Sokobanja dr.Miodrag Nikolić i direktor hotela Moravica Slaviša Lazanjski.

− Mi turnir već godinama organizujemo uz pomoć Ministarstva i to nam je po projektu, a kako bi smo na neki način dali do znanja čitavom našem narodu, ne samo ovde, nego bilo gde da smo mi na neki način ravnopravni građani ove Države i da se na taj način izborimo i protiv diskriminacije koja eventualno postoji u nekom mestu − rekao je Slavko Đorđević, predsednik Saveza invalida rata.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja radi svakodnevno na poboljšanju standarda i položaja, kako boraca, tako civilnih invalida rata, a i porodica palih boraca.

− Novim zakonom koji je u primeni od 2020.godine regulisana su mnoga prava. Između ostalog 25 prava po kojima borci, ratni vojni invalidi, porodice palih boraca ostvaruju prava na neke boračke dodatke. Svakodnevno se radi na poboljšanju i položaju svih tih grupa, kako bih rekla, svih tih boračkih udruženja. Kontinuirana saradnja postoji, odprilike sa 250 Udruženja, koje se za nešto obrate ministarstvu. Inače, ima dosta više registrovanih Udruženja, ali sa 250 Udruženja, otprilike, saradnja je svakodnevna u toku godine − istakla je Tatjana Milenković pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sektora za boračko-invalidsku zaštitu.

Kako se čulo na ovom skupu, Ministarstvo će u narednom periodu svakodnevno raditi na poboljšanju položaja i imati razumevanja i sluha za sve njihove potrebe.

Prisutnima se obratio i dr.Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, kome je drago da se jedan ovakav skup održava u Sokobanji pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a i samog hotela „Moravica”.

− Udruženje civilnih invalida rata koje je danas organizovalo ovaj tradicionalni šahovski turnir ima asolutnu podršku i Opštine Sokobanja, kao jedne male lokalne samouprave. Ono što bih danas ja poručio ovom skupu je da mi kao lokalna samouprava, što se tiče naše same uprave, pomažemo dosta i SUBNOR-u i invalidima rata, Udruženjima penzionera, kako Udruženju invalidnih penzionera tako i našem Udruženju penzionera. Imamo više vidova podrške koje dajemo, što kroz projektno finansiranje, što kroz pordšku prilikom podele paketa koja je sad aktuelna, gde dajemo pakete svim penzionerima. I ubuduće će tako biti. Svi penzioneri, nezavisno da li su u pitanju regularni penzioneri ili invalidi rata, imaće apsolutno našu podršku za sve vrste dešavanja − kaže  dr Nikolić.

Predstavnici Udruženja Saveza civilnih invalida rata Srbije boraviće u Sokobanji do petka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 10 =