sokobanja

Ове године и поштанска марка у служби промовисања Сокобање

Друштво

Према недавно објављеним подацима Републичког завода за статистику, Сокобања је током протекле године забележила највећи раст туристичког промета у нашој земљи. У читавој Србије је у 2018. у односу на 2017. годину остварен раст у броју долазака и ноћења за 11%, при чему је Сокобања остварила убедљиво највећи раст од чак 87% у броју долазака и 90% у броју остварених ноћења. Када је у питању број иностраних туриста, њих је пет пута више посетило бању под Озреном него 2017. године.

– Оно што посебно треба истаћи је да Сокобања има убедљиво највиши просек боравка у нашој земљи од пет ноћи. При томе треба нагласити да се једна туристичка дестинација сматра успешном уколико је просек задржавања три дана, јер је у данашње време, када су туристима по приступачним ценама доступне и многе европске и светске дестинације, велики успех задржати госта оволики број дана – истиче Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања (ТОСБ).

Миленковић додаје да је битно и то што је од 35% до 40% туриста који посете Сокобању верно овој туристичкој дестинацији, односно сваке године проводе одмор у њој.

promet

Према подацима које прикупља Туристичко-информативни центар ТОСБ, а на основу података до којих се долази захваљујући туристичким агенцијама које се баве смештајем у домаћој радиности, хотелима и Специјалној болници, реалан раст туристичког промета у Сокобањи је од 30% до 35%. Што се осталог повећања тиче, до 87%, оно је постигнуто захваљујући акцији поделе бесплатних ваучера Министарства трговине, туризма и телекомуникација, услед чега је велики број станодаваца категорисао лежајеве а самим тим и почео да пријављује боравак гостију у много већем проценту него до сада.

– Наравно дa је оваквом расту туристичког промета допринела и одлична промоција коју ради ТОСБ у сарадњи са нашим колегама из других локалних туристичких организација, али пре свега уз огромну помоћ Туристичке организације Србије која последњих година Сокобању, када су у питању промотивнe активности, третира као стратешки важну туристичку дестинацију у нашој земљи. У сарадњи са Туристичком орагнизацијом Србије успели смо да направимо договор са Поштом Србије да ове године главна поштанска марка буде са мотивом Сокобање и то је такође један својеврстан вид промоције – истиче Миленковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 4 =