Vrmdža

Врмџа добила монографију од 800 страна

Друштво

Из штампе је изашла монографија Врмџе у два тома чиме је мало село у подножју средњовековног Латин града, за које кажу да одбија да нестане, овековечено на скоро 800 страница монографије. Аутори су професор српског језика Славиша Јевтић, мастер историчар Никола Тошић Малешевић и оснивач Етно музеја у Врмџи Љубиша Младеновић. Тројица аутора потичу из Врмџе, наиме Јевтић и Младеновић су и рођени у овом селу, а историчар Тошић Малешевић по мајчиној линији вуче корене из овог занимљивог и познатог подртањског села.

Књиге су из области историографије, а рецензент Милун Милорадовић заменик главног и одговорног уредника библиотеке „Хроника села”, каже да се овај рукопис, може схватити и као допунски уџбеник завичајне наставе. Монографија је представљена на великом броју страница са фотографијама, табелама, документима и географским картама. Рукопис је у складу са упутством Одбора за проучавање села Српске академије наука и уметности и Културно просветне заједнице Србије. Аутори овог дела у свом истраживачком раду ослањали су се на историјске изворе и казивања великог броја појединаца, као и на органе управе Општине Сокобања што је допринело да хроника буде обогаћена бројним подацима, до сада мало познатим или чак и потпуно непознатим.

Vrmdža

С обзиром да село Врмџа опстаје и увећава своје становништво, што је редак случај данас у Србији, овај рукопис може послужити и као путоказ млађим генерацијама како се без обзира на тешкоће, треба борити за опстанак и развој своје средине.

– Рукопис монографије села Врмџа писан је зналачки, али и душом и срцем, и представља узориту историјску, антрополошку, етнолошку, социолошку, демографску и карактеролошку студију о нашем сеоском животу, уз напомену да има обележје и занимљивог књижевног штива – рекао је о овој монографији Нинослав Станојловић професор историје.

Комплет (обе књиге) је по цени од 1.400 динара, плус трошкови доставе и могу се наручити на телефоне 061/211-888-7 и 063/705-74-75.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =