Preobraženje

Прослављена храмовна слава цркве Светог Преображења Господњег у Сокобањи

Друштво

У цркви Светог Преображења Господњег у Сокобањи, уз присуство великог броја верника, данас је свечано прослављена храмовна слава. Свету архијерејску литургију служио је Преосвећени епископ тимочки Иларион уз саслужење свештенства сокобањског намесништва. Литургији су присуствовали Миодраг Николић, председник општине Сокобања и Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања.

Празник Преображења Господњег се у православљу убраја у 12 великих Христових празника, а посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје потоње страдање и славу. Према јеванђељима, Исус је треће године своје земаљске проповеди, на Тавор повео своје ученике Петра, Јакова и Јована и пред њима се појавио преображен „са лицем сјајним као сунце и хаљинама светлим као снег”. Христос, који се преобразио на Гори најавио је небеску снагу нове вере и своју улогу Цара над царевима која надилази старозаветне законе и пророке. Према речима светог Николаја Велимировића, ово небеско сведочанство о Сину Божјем „требало је да послужи у дане страдања Господњег на укрепљење непоколебљиве вере у његову крајњу победу”.

За сваки празник, па и овај, везују се и одређена народна веровања, тако да се сматра да је Преображење дан када се последњи пут купа у рекама, јер се за овај празник везује и смена годишњих доба. Постоји веровање и да се на данашњи дан целокупна природа преображава, па се каже „Преображава се и вода и гора”.

Један од познатијих православних храмова у Србији посвећен овом великом празнику јаке симболике је црква у самом центру Сокобање. Њена изградња, под руководством архитекте Светозара Ивачковића из бечке градитељске академије и Душана Живадиновића као задужбина Митрополита Михаила свом родном крају, трајала је осам година од 1884-1892. Она је сазидана поред остатака цркве која потиче из времена пре ослобођења од турске власти (1835. године). Међутим, с обзиром да је била изграђена од камена узетог са разрушених остатака такозваног „Сврљишког града” већ за двадесет година је напукла, те су мештани били приморани да је сруше. Садашња црква Светог Преображења Господњег, изграђена је у српско-византијском стилу од стране италијанских мајстора. Зидана је наизменичним ређањем редова окер жуте и црвене боје опеке, док данас има белу фасаду. Звонара је одвојена од цркве и саграђена је 1936. године. Поседује добро сачувану архиву од 1835. године. Као поклон са оригиналним потписом кнеза Милоша у архиви се налази и Јеванђеље из 1836. године.

Ранијих година, на овај празник у Сокобањи се одржавао вашар, који због епидемиолошке ситуације и пандемије ковида-19 ове године није одржан.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + sixteen =