8. Међународнa конференцијa о рударству и заштити животне средине

Друштво

Осма међународна конференција о рударству и заштити животне средине одржанa jе од 22.-25. септембра у хотелу „Моравица“, у организацији Универзитета у Београду, Факултета рударства и геологије у Београду.

Конференцију је отворио др Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

Након консултација са привредним субјектима из области рударства и заштите животне средине, факултетима и научним институтима, 1996. године покренута је иницијатива за организовање научног скупа о рударству и заштити животне средине. Рударско-геолошки факултет у Београду, Центар за животну средину, организовали су Прву југословенску конференцију са међународним учешћем која је одржана од 25. до 27. априла 1996. године у Београду.

Други Међународни симпозијум одржан је у Београду од 25. до 27. маја 1998. године. Трећи је одржан у Врднику од 21. до 23. маја 2001. године, 4. симпозијум одржан је у Врднику од 23. до 25. јуна 2003. године, 5. симпозијум одржан је у Врднику од 10. до 13. јуна 2015. године. У Врднику је одржан 6. Међународни симпозијум од 21. до 24. јуна 2017. године, а 7. Међународни симпозијум у Врднику од 25. до 28. септембра 2019. године. Због великог броја субјективних и објективних разлога, организација симпозијума је прекинута 2003. године.

‒ Сагледавајући укупан рад конференција од 1996. до данас, поносни смо што ове године славимо 25 година рада и постојања Међународне Конференција Рударство и заштита животне средине – МЕП. За све ове године у Зборницима радова са Међународне конференције МЕП штампано је око 700 научних и стручних радова из ових области, а конференцијама је присуствовало око 1500 учесника из земље и иностранства ‒ каже проф. др Ивица Ристовић, организатор конференције.

Нажалост, ситуација са пандемијом Ковид-19 је променила много тога па и број учесника који присуствују конференцији. Из тог разлога, ова конференција се одржава комбиновано, уживо и онлајн.

Ристовић додаје да је у Зборнику радова 8. МЕП-а штампано 38 радова. Радове су прегледали рецензенти и Научни одбор. Одабрани су само висококвалитетни радови, а бирани су са два аспекта, један са научне основе, а други са становишта применљивости у решавању проблема у развоју рударства и заштити животне средине.

‒ Веома смо захвални ауторима радова који су у великој мери допринели успеху ове Конференције, слањем довољног броја квалитетних радова и тиме олакшали рад рецензената у погледу одабира најквалитетнијих радова. Такође желимо да се захвалимо свим учесницима симпозијума, као и спонзорима који су нам помогли и омогућили одржавање ове конференције. Посебну захвалност дугујемо Министарству просвете, науке и технолошког развоја које свесрдно помогло да се ова конференција одржи ‒ закључује Ристовић.

Организациони одбор Конференције донео је одлуку да ову Конференцију и овај Зборник радова посвети проф. др Миливоју Вулићу са Наравословнотехнишког факултета Универзитета у Љубљани, дугогодишњим подпредседником конференције, великом професору и научнику и добром човеку, који је преминуо у периоду између последње и ове конференције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + two =