revijalni 2 vece

Враћа се стара слава „Прве хармонике”

Култура

Свеукупни победник 56. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије-Сокобања 2018” је Давид Николић. Николић је рођен и живи у Бечу, а потиче из музичке породице. Хармонику свира од своје десете године и ово је други пут да учествује на овом музичком фестивалу, али први пут у сениорској категорији.

 

PH - Radisa BlagojevicПоред свеукупног победника хармоником је награђен и Радиша Благојевић из Бјељине који је ове године проглашен за најбољег хармоникаша у најмлађој категорији (петлићи).

Најбољи у категорији јуниора ове године је био Петар Марковић из Пуковца, а најбољи млађи јуниор Лука Трифуновић из Смедерева.

У категорији старији пионири најбољи је био Огњен Дамјановић из Београда, а за најбољег пионира жири је прогласио Лазара Станојевића из Београда.

За најбољи дует преко 15 година проглашени су Петар Марковић из Пуковца и Илија Панајотовић из Ниша, а за најбољи дует до 15 година Андрија Младеновић и Филип Цветковић.

Након проглашења свеукупног победника, такмичаре и госте поздравио је председник општине Сокобања Исидор Крстић и том приликом најавио да ће наредни 57. Фестивал бити одржан на реконструисаној Летњој позорници на Врелу, где је и започео давне 1962. године.

Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања каже да је у име организатора веома задовољан како је протекао овогодишњи фестивал.

‒ Нама је циљ да вратимо стару славу ‘Првој хармоници’, а судећи по броју посетилаца којих је било више хиљада и по броју такмичара, којих је ове године било три пута више него ранијих година, у томе смо већ донекле и успели ‒ додаје Миленковић.

PH - Vladimir PanovicПредседник жирија ове године био је Владимир Пановић, шеф Народног оркестра Радио-телевизије Србије. Пановић је пре много година био члан жирија „Прве хармонике”, али се сада први пут нашао у улози председника.

‒ Ја на неки начин не волим такмичења у било ком смислу али у жељи да се овај фестивал, који чува традицију нашег народа, српска кола, народне песме и оне компоноване у старом духу, пристао сам да ове године будем председник жирија ‒ додао је Пановић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 6 =