Волонтери су највећа снага Црвеног крста

Друштво

Међународни Дан волонтера 5. децембар Црвени крст Сокобања је ове године обележио на један посебно леп начин. Садашњи, млади волонтери обишли су оне старије који су четири деценије волонтирали у оквиру различитих програма и помагали онима којима је помоћ била потребна, сазнајемо од Милице Миленковић секретарке Црвеног крста.

− Желели смо да се на овај начин нашим старијим волонтерима захвалимо за све сате волонтерског рада које су поклонили организацији и да им покажемо да имају добре и адекватне наследнике у нашим младим волонтерима.Они су се изненадили и обрадовали и пренели су нека своја искуства младим волонтерима, тако да је то било заиста лепо дружење − рекла је Миленковић.

Миленковић каже да су обишли четворо волонтера Јасминку Миленковић, патронажну сестру у пензији и медицинску сестру Радојку Бојић које су радиле у оквиру програма  превенције разних болести, и бриге о старима, бившу секретарку Црвеног крста Слободанку Васиљевић и рудара у пензији Миодрага Младеновића који је дуги низ година био у програму добровољног давалаштва крви и анимирао велики број својих колега да постану добровољни даваоци крви. Акцију су спровеле волонтерке Јована Виденовић, Милица Филиповић и Тамара Марковић.

Волонтери представљају највећу снагу Црвеног крста, јер свака оваква организација има веома мали број запослених тако да су они носиоци великог броја активности. Они улажу своје време, знање и свој рад помажући свима којима је помоћ потребна. У Црвеном крсту Сокобања тренутно има око 100 волонтера који помажу у оквиру различитих програма као што су социјалне делатности, промоције хуманих вредности, добровољног давалаштва и Прве помоћи.

Ове године, 5. децембар, Међународни дан волонтера, обележен је под слоганом „Нада”, јер волонтери и јесу нада свима онима којима је помоћ потребна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − fifteen =