Bogorodica u steni

Верује се да „Богородица у стени” помаже нероткињама

Друштво

Усеку у стени у облику Богородице са Христом у наручју, лепом природном феномену, који се налази на десној обали реке Моравице на висини од око 40 метара, већ годинама се приписују исцелитељске моћи. Зорица Виденовић, мештанка која сваког дана и зими и лети посећује чувено сокобањско излетиште Лептерију, каже да Богородица у стени највише помаже нероткињама.

На неколико стотина метара од усека у облику Богородице, налази се црква посвећена Пресветој Богородици. Наша саговорница каже да је она изграђена на темељима старе цркве која је сазидана у 12. веку за време владавине Стефана Немање. Ову цркву порушили су Турци 1413. године, а према легенди управо тада у стени се појавила Богородица са Христом. Наша саговорница нам скреће пажњу да је посебно занимљиво то што се уколико се попнете до „Богородице у стени” и погледате, прво види цркву Пресвете Богородице, док се из цркве прво угледа „Богородица у стени”. Иначе, стара црква која се раније звала црква Света Петка је откопана 2001. године, када је постављен и камен темељац за изградњу нове на старим темељима која је сада посвећена Пресветој Богородици.

Crkva Presvete Bogorodice
Црква Пресвете Богородице 

Наша саговорница каже да „Богородица у стени” највише помаже нероткињама и да о томе има писаних трагова у књизи утисака која се налази у цркви. Према њеним речима, да би једно место било признато као светилиште морају се чуда дешавати најмање 40 година.

Bogorodica u steni – Ово што се овде дешава и омогућава људима да се након много година остваре као родитељи свакако јесте чудо ‒ каже Зорица.

Она је сваког дана на Лептерији и радо свима објасни како се треба молити. Зорица саветује жене да оду до Богородице, помоле се, упале тамјан и кажу своју жељу, а онда да престану више мислити на њу јер Богородица зна када ће помоћи.

‒ Саветујем да не мисле о томе јер човек када је психички оптерећен и од превелике жеље не може доћи до остварења свог сна ‒ каже она.

Зорица истиче да је најсрећнија када се јаве или лично дођу родитељи са децом и захвале јој се што им је помогла и испричала нам је једну најновију, предивну причу.

‒ Последњи случај је једне жене из Врања која 20 година није могла да остане у другом стању и пре 10 месеци били су овде, ја сам им рекла шта да ураде они су се помолили и та жена се породила на Велику Госпојину, јавила се и каже, ‘Тета Зорице, увек сам мислила на вас и кад сам се порађала мислила сам на вас’. Родила је девојчицу. Веровали или не моја радост је била велика, целог дана сам била срећна и задовољна, а таквих догађаја има пуно – каже Зорица Виденовић и додаје да се за „Бородицу у стени” чуло и ван граница наше земље и да је људи посећују у све већем броју.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + seven =