Велико интересовање за „Биљоберˮ и ове године

Друштво

25. свечаности „Свети Јован Биљоберˮ одржане су јуче у подножју планине Ртањ. Више стотина учесника из свих крајева Србије надметало се у плетењу венчића, познавању лековитог биља а била су организована и такмичења у пикаду, надвлачењу конопца и трци у џаковима.

1-igre9721 (1)
princeza bilj nadja andjel
andrijana dimitrijevic
spasic dragutin1-9697
rade trifunovic
golub radovanovic
ziri za venac
Orientation: 1

За оне најхрабрије организован је и успон на врх Ртња, „Шиљакˮ чија је надморскa висина 1565 метара. Организатори манифестације и ове године били су Удружење за лековито биље „др Јован Туцаковˮ, Туристичка организација Сокобања и МЗ Мужинац.

Заршни део манифестације одржан је испред завичајног музеја избором принцезе Биљарице и дефилеом. За принзезу Биљарицу изабрана је Нађа Анђелковић, прва пратиља је Јања Младеновић а друга Нађа Ратковић, све три из Сокобање.

Сваке године интересовање за манифестацију је све веће.

‒ Ова манифестација је започета пре 25 година на моју иницијативу. Прве године било нас је тридесетак, професори са факултета и људи који су се бавили лековитим биљем. Тада није постојало интересовање мештана из околних села. Како су године пролазиле постепено се појављивало интересовање околних месних заједница и данас имамо активно учешће МЗ Мужинац али ту је присутна и МЗ Врмџа али и мештани из осталих села као и из саме Сокобање. Од 2000. године Удружење „др Јован Туцаковˮ организује четвородневну едукацију берача која се завршава 7. јула када сви који прођу обуку добију и сетртификате. Интересовање за обуку је велико, ове године имамо фармацеуте, правнике а имамо и људе који су похађали теоретске обуке у Београду а сада су дошли да код нас своје знање провере на терену ‒ каже Небојша Станојевић председник удружења „др Јован Туцаковˮ.

Од пре две године уведено је и Мајсторско писмо за оне који су се најмање двадесет година бавили лековитим биљем. Ове године писма су уручена Драгутину Спасићу из Јагодине за 30 година израде препарата од лековитог биља, Андријани Димитријевић из Сокобање за 20 година рада са лековитим биљем у фирми „Адонис“ˮ, Радету Трифуновићу Дроги из Сокобање за 40 година рада са лековитим биљем и шумским плодовима, Голубу Радовановићу из Сокобање за етно материјал о лековитом биљу и Оливеру Станојевићу са Таре за 30 година израде мелема, тинктура, уља и чајних мешавина.

Према одлуци жирија, најлепши венчић дело је Славице Ђорђевић из Ниша, другопласирана је била Нада Матијашевић из Суботице а на трећем месту се нашао венчић Станојке Васиљевић из Београда.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + four =