Vašar

Припремите се вашарџије: Први панађур 3. јуна

Друштво

На празник Цара Константина и царице Јелене, у понедељак, 3. јуна, одржаће се традиционални вашар у Сокобањи. Трговци ће своју робу поставити на месту старе Циглане „Дрина”, у близини старе аутобуске станице.

Одржавање вашара, одлуком Скупштине општине Сокобања, поверено је Јавно комуналном преузећу „Напредак”.

Иначе, вашар који се одржава на празник цара Константина и царице Јелене је први у овој години на територији општине Сокобања. Следећи је 19. и 20. августа поводом празника Преображења Господњег, коме је посвећена и светиња у центру града.

Вашарџије, по традицији, у Сокобањи очекује још један скуп октобра месеца на празник Покрова Пресвете Богородице.

Vašar
Фото: Из архиве

Вашари су, такорећи, тековина још из средњег века, која се задржала до данашњих дана, а чини се да у последње време овакви сусрети трговаца и купаца постају поновно популарни. По неким тумачењима, вашари укључују и савремене феномене потрошачке културе, па можда је то објашњење њиховог опстанка у народу.

Некада су били најважније и најмасовније друштвено окупљање поводом неког верског празника где се трговало и забављало. Њихов значај показује и то што су сви вашари евидентирани у црквеном календару. Ови скупови где се тргује, дружи и забавља некада су се називали панађурима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =