Обележено 8 деценија од стрељања које се не сме заборавити

Друштво

Обележавању осамдесетогодишњице од стрељања 11 партизана Озренског одреда и 33 Рома из сокобањског села Јошаница на житковачком гробљу присуствовало је више делегација удружења која негују сећање на догађаје из Другог светског рата, као и представници општине Алексинац и Месне заједнице Јошаница, председница савета Месне заједнице Јошаница Оливера Ћевић Вељковић.

Код спомен костурнице на житковачком гробљу где су сахрањене убијене патриоте, локални парох Милан Живановић је одржао помен, уз присуство свих делегација венац УБНОР-а Алексинац положио је секретар Мића Милојевић, који је предводио делегацију овог удружења. Након тога на месту стрељања, код капеле, у име алексиначке локалне самоуправе венац је положила делегација коју је предводила заменица председника општине Маријана Радивојевић, затим делегација из Сокобање предвођена др Славољубом Јовановићем, председником СУБНОР-а Сокобања. На месту овог злочина цвеће су положили и представници житковачког Удружења стваралаца у култури „Завичај”.

Овај немили догађај десио се 5. децембра 1941. године када су Немци затворенике довели из житковачког монопола код капеле где су их стрељали. Неке због учешћа у борби, чувеној Јошаничкој битци која се десила пар дана раније, а већину само што припадају одређеном народу и етничкој групи. У поменутој битци група партизана је била заробљена од стране Недићеваца и предата Немцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =