Велики број учесника и посетилаца на манифестацији „Златне руке”

Култура

Манифестацију „Златне руке”, 36. по реду, која је у центру Сокобање одржана у суботу, обележио је велики број учесника и посетилаца. Ове године било је 110 штандова, а због ограничености капацитета, Туристичка организација Сокобања морала је да одбије чак 130 излагача који су били заинтересовани да се такмиче на овој манифестацији.

„Златне руке” су најстарија манифестација овог типа у Републици Србији и за неку годину обележиће четри деценије постојања. Пре 20 година и Туристичка организација Србије препознала је значај ове манифестације и покренула национално такмичење, које је нардних 10 година организовано у Сокобањи, али и у другим местима широм наше земље.

‒ Због великог интересовања за такмичење у Сокобањи, која је и зачетник манифестације, одлучено је да Бања преузме и организује ово такмичење на националом нивоу ‒ каже Љубинко Миленковић, директор ТОСБ.

На 36. манифестацији “Златне руке” било је 110 штандова

Током првих година постојања ове манифестације, домаћице су јела припремале на отвореном у току такмичења и на тај начин јавно показивале своје умеће. Последњих година такмичење се организује на мермерном шеталишту где није могуће организовати спремање хране, већ учеснице доносе јела која су пре тога припремљена код куће.

Миленковић додаје да се искрено нада да ће наредна 37. по реду манифестација „Златне руке” бити одржана у близини летње позорнице „Врело” где ће моћи поново да се организује и та категорија.

У жирију је био и Саша Мишић, водитељ емисије “Паклена кухиња”

Ове године учеснике је оцењивао стручни жири у саставу Нада Стојковић, председница Етнолошке радионице „Етнос”, Милена Милошевић Мицић, директорка Народног музеја из Књажевца и Саша Мишић, инструктор куварства, широј јавности познат као „Паклени кувар”, због учествовања у истоименом кулинарском серијалу. Приликом жирирања све три оценске листе сложиле су се без икаквог договора, тако да су најбољи учесници у свим категоријама проглашени једногласно.

Најоригиналнији експонат

Чланови жирија честитали су организаторима на 36 година изузетно успешног функционисања манифестације и истакли да сви заједно и организатори и учесници и жири могу бити поносни на све оно што је на манифестацији приказано.

‒ Овакве манифестације служе да покажемо шта умемо и знамо, који су наши квалитети, шта нас разликује, а које су нам заједничке вредности у које верујемо и које чувамо ‒ рекла је чланица жирија Милена Милошевић Мицић у обраћању учесницима и посетиоцима, након завршетка овогодишње манифестације.

Фото: Кристијан Ђорђевић

Више фотографија ОВДЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + seven =