Vašar za vikend na mestu bivše ciglane

Društvo

Ovogodišnji tradicionalni sokobanjski vašar trajaće dva dana i biće održan 19.i 20. avgusta na mestu bivše ciglane „Drina”, pored autobuske stanice.

Vašar se organizuje organizuje u Sokobanji u vreme jednog od najvažnijih hrišćanskih praznika – Preobraženja Gospodnjeg. Tog dana  se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Preobraženje se u Pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika. Slavi se na Istoku od VII veka. Zapadna crkva unela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine, i to u slavu pobede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta, zato je praznična trpeza uvek posna. Tog dana u crkvama se osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. U krajevima gde nema grožđa, osvećuje se drugo voće, kao na primer jabuke.

Pravoslavni hram u centru Sokobanje posvećena je ovom velikom pravoslavnom prazniku. Crkvu je podigao  Mitropoli Mihailo 1892. godine kao zadužbinu, a naziv je dobila po danu njegovog rođenja, 19. avgustu, danu kada je ovaj praznik. U dobro očuvanoj arhivi ove crkve nalazi se i poklon Kneza Miloša – Jevanđelje iz 1836. godine.

1 thoughts on “Vašar za vikend na mestu bivše ciglane

  1. Ovo je lepa vest samo bi trebalo naglasiti ko je dobio organizaciju ovog velikog dogadjaja. Ako im to predstavlja problem JKP “Napredak” nije trebao prihvatiti organizaciju ovog vasara. Naime,sve drugo sto im, je u opisu posla trpi a nasa ekoloska opstina smrdi od prepunih kontejnera sa smecem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × three =