Сокобања међу првима у систему дуалног образовања

Друштво

Конференција „Дуално образовање у функцији запошљавања младих” одржана је у оквиру манифестације „Међународни дани ученичког предузетништва Сокобања 2018”.

‒ Дуално образовање је део система средњег образовања у коме се кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад код послодавца, стичу знања у складу са планом и програмом наставе и учења ‒ каже Милорад Гавриловић директор Правно-пословне школе Ниш.

Основни закључци конференције, којој су присуствовали представници Привредне коморе и Завода за унапређење образовања и васпитања, је да не треба копирати већ постојеће најразвијеније моделе дуалног образовања који се примењују у земљама западне Европе, већ на основу тренутног стања у нашој привреди изградити сопствени модел.

Према речима нашег саговорника, најбитније је то да ће систем дуалног образовања решити тренутно један од највећих проблема у Србији, а то је запошљавање младих.

Закон о дуалном образовању почеће у нашој земљи да се примењује од школске 2018/19 године, што ће бити од великог значаја и за сокобањску средњу школу јер она образује профиле (конобар, кувар, трговац) који ће први ући у систем дуалног образовања, додаје Гавриловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + eleven =