Ваистину васкрсе − Јаја у луковиње

Друштво

Шеснаестог априла, православни верници прослављају један од најважнијих и најрадоснијих празника хришћанскога света − „Васкрсење Исуса Христа”. Обележавање празника трајаће неколико дана, којима, како и по подацима и дешавањима које су се по библијским указивањима одигравале уочи и за време његовог страдања,мукама и разапињањем на крст,и каснијим ускрснућем, претходе Велики четвртак, Велики петак и Велика субота. Ти дани су у хришћанском свету жалосни, обележавају се у молитви и тишини, а поноћном Васкршњом литургијом,завршавају се дани жалости и почиње празник васкрснућа,празник Ускрса.Други дан Ускрса назива се Побусани понедељак,а према традицији обилазе се гробља и остављају јаја.

На Велики петак фарбају се и васкршња јаја. Највише црвеном бојом,као симбол невино проливене Исусове крви на Голготи. Осликавању се највише радују деца, мада томе чину не могу да одоле ни одрасли. Технике фарбања варирају у различитим бојама и умећу. У понуди је и више врста индустријских боја, а многи воле и користе оне традиционалне методе и природне боје које нам долазе од биљака из околине. Тако су и по таквим тврдњама, најбоља и најслађа јаја у луковиње.

Украшена цветовима и листовима различитих биљака, међу којима се посебно истиче Здравац и његов лист,подвезана старом свиленом или најлонском чарапом и ушушкана међ луковиње (коре старог лука), које се на шерпи на Смедеревцу лагано кувају, јаја почињу да добијају лепу црвену боју са обрисима биљака које сте поставили на само јаје.

Каснијим гланцањем зејтином, газом или вуненом крпицом,она добијају изразито стакласт сјај и слика на њима долази до свог пуног изражаја. Прво јаје, чуваркућа или страшник, оставља се и чува на посебно место у кући, близу иконе или кандила или вама драгом месту, а остала се носе на дар, размењују и са њима се у недељу туца (куца) врх у врх, шотка у шотку и напослетку, једу.

О Ускрсу се поздравља речима „Христос-васкрсе”, а одговара са „Ваистину-васкрсе”, по старословенском изговору, мада нећете погрешити ако поздравите и са „Христос-воскресе-Воистину-воскресе”, јер је овакав изговор преузет из рускословенског језика.

У време обележавања празника запослени ће имати слободне дане од петка 14. априла, до понедељка 17. априла, односно са другим даном празновања Ускрса.

А како то изгледа када се јаја фарбају луковињем можете погледати и у видео прилогу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − thirteen =