Sokobanja

Уведена ванредна ситуација у општини Сокобања

Друштво Здравље

Због повећаног броја оболелих од ковида-19, односно због ширења заразне болести ковид-19, на седници Штаба за ванредне ситуације која је одржана данас, уведена је ванредна ситуација у општини Сокобања. У складу са тим, од данас ће се примењивати следеће посебне мере заштите становништва од заразних болести:

‒ забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите,

‒ у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање до пет лица уз одговарајуће мере личне заштите,

‒ у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра,

‒ забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација.

‒ Ограничава се радно време угоститељских објеката који немају башту и ноћних клубова, тако да ти објекти неће радити од 21:00 час до 06:00 часова наредног дана.

‒ Ограничава се радно време угоститељских објеката који имају башту , тако да ти објекти неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21:00 часа, а у отвореном делу објекта (башта) од 23:00 часа до 06:00 часова наредног дана.

‒ Прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

‒ Пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања.

‒ У основним и средњим школама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).

‒ У јавном превозу обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

‒ Забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

‒ Спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда.

‒ Спровођења мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице).

‒ Честа дезинфекција свих јавних објеката и дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама (препорука), као и што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Контрола спровођења мера вршиће се у складу са законом и подзаконским актима. Новчаном казном од 5.000 динара, казниће се за прекршај физичко лице које крши меру обавезног ношења заштитне маске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − twelve =