У суботу подно Ртња: „Врмџа Фест” по седми пут

Друштво

Седма по реду, јединствена културна манифестација „ВРМЏА ФЕСТ 2023” одржаће се у суботу 29. јула у у истоименом селу подно Ртња. Организатор је Локална акциона група „Ртањˮ, партнер фестивала Forum Artistikum из Ниша уз логистичку подршку Месне заједнице Врмџа и Општине Сокобања.

Фестивал је такмичарског карактера, док целокупан програм садржи такмичарски и ревијални део. Филмови који не буду изабрани за такмичарски део програма, а испуњавају услове конкурса, биће приказани у ревијалном делу програма.

Vrmdža fest

У оквиру фестивала биће приказани документарни филмови туристичког и еколошког садржаја, као и они који се баве етно културом, живота на селу, почев од краткометражних до целовечерњих формата. Разлог увођења ове категорије лежи у чињеници да је „ВРМЏА ФЕСТ” један од ретких филмских фестивала који се одржава у природном окружењу, подно Латин Града где има остатака римског утврђења из Трећег века, и да сама Врмџа представља једно од ретких села у Србији у које се људи досељавају. Ово село у последњих пар година постало је права туристичка атракција. Више хиљада посетилаца, пре свега љубитеља природе, сваке године посети село. Велики допринос у очувању културног индетитета, оживљавању и развоју села Врмџа има и ова манифестација што може да буде као пример модела за развој села у Србији.

У оквиру фестивала биће додељено седам награда и то за најбољи филм фестивала Гран-при „Латин градˮ Врмџа фест 2023., за најбољи филм и телевизијски филм из области туризма, затим екологије, етно културе живота на селу и за најбољи страни филм. Од 2018. године додељује се и Признање за посебан допринос подизању еколошке свести на филму, које носи име једног од највећих аутора филмова о природи Петра Лаловића.

Програм одржавања фестивала Врмџа фест 2023:

-Од 18:30-19:15 часова окупљање мештана Врмџе,публике, гостију и учесника у реализацији фестивала,

-Од 19:15-20:15 часова ревијални део

– Премијера документарног филма „Амбасадори културе свога времена“ у продукцији ЛАГ

РТАЊ – Локална акциона група Ртањ

Отварање ВРМЏА ФЕСТ-а

У 20:15 часова – Додела признања “Петар Лаловић” и проглашење победника и додела ГРАНД

ПРИЈА “ЛАТИН ГРАД” ВРМЏА ФЕСТ 2023 као и додела осталих  награда и плакета

У 20:50 часова- Пројекција награђених филмова

У 23:15 часова -Затварање филмског фестивала ВРМЏА ФЕСТ 2023 .

 

Погледајте промо филм Врмџа феста:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − one =