Усвојен правилник о бесплатном вештачком осемењавању

Политика

Данас је по хитном поступку одржана 35. седница СО Сокобања на којој је, већином гласова одборника, усвојен Правилник о финансирању програма мера бесплатног вештачког осемењавања и то за период 2018-2019.

Према речима Драгољуба Јевтића, председника Скупштине општине Сокобања, доношење Правилника омогући ће да се Програм мера бесплатног вештачког осемењавања спроводи континуирано до доношења новог програма и до усвајања новог буџета. Овим правилником подржава се финансирање пројекта из области унапређења генетског потенцијала сименталске расе у говедарству кроз меру вештачког осемењавања у износу од 1.500.000 динара. У претходном периоду општина је за те потребе издвојила 1.700.000 динара, што укупно износи 3.200.000 динара.

Према речима Тање Николић, шефа одборничке групе ДС, овом одлуком се непотребно уводе посредници између локалне самоуправе и корисника субвенција.

– С обзиром да су услови конкурса такви да се добитник средстава унапред зна, ово упућује на сумњу да се ради о сукобу интереса и продуженој политичкој корупцији, започетој фиктивним запошљавањем у ЈКП ′Напредак′ – истакла је Николић.

Да подсетимо, општина Сокобања је прва и тренутно једина општина у Србији која стопостотно финансира програм мера бесплатног вештачког осемењавања у говедарству, што значи да је оно бесплатно за сва регистрована пољопривредна газдинства. У претходном периоду Општина Сокобања је потписала уговор са Земљорадничком задругом „Агро Ртањ” о преносу средстава за обављање програма вештачког осемењавања и са власницима ветеринарских станица и амбуланти постигла договор о сарадњи, при чему је локална самоуправа прописала најниже услове, када је у питању квалитет семена и остало, који морају бити испуњени да би се обавили послови вештачког осемењавања, што је неопходно да би се како ваља могла спровести мера бесплатног вештачког осемењавање и избегле било какве малверзације.

– Спровођење мера бесплатног вештачког осемењавања у говедарству донеће много тога доброг сокобањском селу и у великој мери помоћи ће, пре свега, развоју најмањих пољопривредних газдинстава са територије наше општине каже – Драгољуб Јевтић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − one =