Одржана 42. седница СО Сокобања

Друштво Политика

Данас одржана 42. Седница Скупштине општине Сокобања почела је усвајањем допуне дневног реда која се односила на одлуку о накнадама за рад Комисије за реализацију енергетске санације уз образложење да је потребно да та комисија што пре крене са радом и амандмана који је био саставни део одлуке која се односила на цену услуга Спортског центра Сокобања. Наиме, одборници су усвојили да се и пензионерима са пензионерским картицама наплаћује нижа цена карте за Аква парк као и за децу до 12 година односно 450 динара, уместо као до сада 650 динара.

Одборници су најпре усвојили извештај о извршењу буџета општине Сокобања за период од 1. јануара до 30. јуна ове године. Приходи и примања буџета у извештајном периоду остварени су у укупном износу од 449.211.293,33 динара, што представља 40,35% у односу на планиране приходе буџета. Остварени приходи и примања из средстава буџета општине – у укупном износу од 418.816.884,93 динара, из средстава буџета Републике у укупном износу од 29.950.892,00 динара. И из средстава донација износу од 443.516,40 динара.

− Највећа су средства од пореза на зараде, пореза на имовину правних и физичких лица и од трансферних средстава из Републике − рекла је известилац Сања Богдановић.

Што се тиче расхода они су извршени су у укупном износу 356.297.228,81 динара, што представља 30,24 % у односу на план дефинисан ребалансом буџета општине Сокобања за 2023.годину.

Према речима Сање Богдановић, бољи су приходи у односу на исти период прошле године за 75 милиона.

Одборници су усвојили и две тачке које су повезане и односе се на пренос права коришћења дела Летње позорнице „Врело” од Туристичке организације Сокобања (ТОСБ) на новоосновани Културни центар Сокобања и то за сада једног његовог дела који се налази у зони „Б” а где ће бити смештене радне просторије Културног центра.

Известилац Марија Јовановић објаснила је одборницима да је 2017. године целокупан објекат Летња позорница „Врело” дат на коришћење ТОСБ. С обзиром да је у међувремену формиран Културни центар „Сокобања” и да ће радне просторије те установе културе бити у једном делу Летње позорнице Врело ова одлука се мења тако што се додељују те просторије Културном центру, а остатак ће за сада, док трају манифестације  користити ТОСБ. До краја године биће организована примопредаја након чега ће читав објекат бити дат на управљање Културном центру.

Одборници су усвојили и Решење о образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини и то у саставу: Владимир Ракић, дипломирани инжењер пољопривреде, председник Комисије, Оливера Радојевић, дипломирани инжењер пољопривреде, заменик председника Комисије и чланови Бојана Ћирић, дипломирани правник, Зорана Јовић економиста и Иван Тодоровић струковни инжењер грађевинарства. Задатак Комисије је да утврђује почетну цену закупа пољопривредног земљишта у државној својини, прикупља пријаве за јавно надметање, спроводи поступак јавног надметања, сачињава записник о јавном надметању, израђује и доставља предлог одлуке о давању у закуп пољопривредног земљишта у државној својини председнику општине.

Седница је одржана у малој сали Скупштине Општине Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + eighteen =