Uskoro počinju „Miholjski susreti selaˮ

Društvo Kultura

Manifestacija pod nazivom „Miholjski susreti selaˮ koja se ove godine održava i u naseljima opštine Sokobanja svoju premijeru imaće u selu Milušinac. Osim domaćina u ovom naselju, 28. avgusta, nastupiće i predstavnici sela Radenkovac, Novo Selo, Jezero, Nikolinac, Blendija, Dugo Polje,Čitluk, Vrelo, Sesalac, Bogdinac, Levovik i Cerovica.

Već 11. septembra Vrbovac je domaćin predstavnika naselja Resnik, Poružnica, Trubarevac, Rujevica, Žučkovac, Jošanica, Trgovište, Beli Potok, Vrmdža, Mužinac i Šarbanovac.

Okupljanje učesnika na manifestaciji je do 17 časova kada počinju takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama, od 20 sati je kulturno-umetnički program, a zatim sledi posle 21 sat i 30 minuta igranka uz živu svirku orkestra.

U sportskom delu „Miholjskih susreta selaˮ održaće se takmičenja u skoku udalj iz mesta, bacanje kamena sa ramena, trka u džakovima i nadvlačenje konopca. U kulturno-zabavnom delu  nastupiće kulturno-umetnička društva, takmičari u pričanju zdravice, recitovanju šaljive narodne poezije i u izvođenju muzičkih numera na raznim instrumentima.

Organizator ove manifestacije je Opština Sokobanja, a pokrovitelj Ministarstvo za brigu o selu koje je na javnom konkursu dodelilo sokobanjskoj lokalnoj samoupravi određena bespovratna sredstva. Ta saradnja je  22. juna u Ministarstvu za brigu o selu u Palati Srbije ozvaničena i to drugu godinu zaredom.

Ministar Milan Krkobabić je tada potpisao ugovore u ukupnom iznosu od 41,3 miliona dinara sa predstavnicima 87 jedinica lokalnih samouprava, koje su sredstva dobile po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti selaˮ.

Tom prilikom je saopšteno da „Ove godine „Miholjski susreti sela“ okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudiˮ.

Cilj ovog Programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasleđa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × four =