Ускоро почињу „Михољски сусрети селаˮ

Друштво Култура

Манифестација под називом „Михољски сусрети селаˮ која се ове године одржава и у насељима општине Сокобања своју премијеру имаће у селу Милушинац. Осим домаћина у овом насељу, 28. августа, наступиће и представници села Раденковац, Ново Село, Језеро, Николинац, Блендија, Дуго Поље,Читлук, Врело, Сесалац, Богдинац, Левовик и Церовица.

Већ 11. септембра Врбовац је домаћин представника насеља Ресник, Поружница, Трубаревац, Рујевица, Жучковац, Јошаница, Трговиште, Бели Поток, Врмџа, Мужинац и Шарбановац.

Окупљање учесника на манифестацији је до 17 часова када почињу такмичења у традиционалним спортским дисциплинама, од 20 сати је културно-уметнички програм, а затим следи после 21 сат и 30 минута игранка уз живу свирку оркестра.

У спортском делу „Михољских сусрета селаˮ одржаће се такмичења у скоку удаљ из места, бацање камена са рамена, трка у џаковима и надвлачење конопца. У културно-забавном делу  наступиће културно-уметничка друштва, такмичари у причању здравице, рецитовању шаљиве народне поезије и у извођењу музичких нумера на разним инструментима.

Организатор ове манифестације је Општина Сокобања, а покровитељ Министарство за бригу о селу које је на јавном конкурсу доделило сокобањској локалној самоуправи одређена бесповратна средства. Та сарадња је  22. јуна у Министарству за бригу о селу у Палати Србије озваничена и то другу годину заредом.

Министар Милан Кркобабић је тада потписао уговоре у укупном износу од 41,3 милиона динара са представницима 87 јединица локалних самоуправа, које су средства добиле по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети селаˮ.

Том приликом је саопштено да „Ове године „Михољски сусрети села“ окупиће близу 1.300 села Србије у 87 локалних самоуправа, а у њима ће узети учешће и пратиће их око 150.000 људиˮ.

Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 2 =