Ускоро организована селекција отпада

Друштво

Jавно комунално предузеће „Напредак” започело је данас постављање контејнера који ће омогућити примарну селекцију амбалажног отпада. Када сви послови буду завршени, из ове средине одвозиће се отпад посебно раздвојен на ПВЦ и алуминијумску амбалажу, хартију и тетрапак. За почетак, оваквих 230 контејнера биће постављено у самој Сокобањи, свим околним излетиштима и још у седам сеоских насеља. Поред тога, свако домаћинство у Сокобањи добиће посуду од 120 литара у коју ће одлагати стандардни отпад.

Овом организовању прикупљања амбалаже претходила је одређена скупштинска одлука која обавезује све грађане и привредне субјекте да учествују у примарној селекцији амбалаже. Наравно, да би цео програм заживео неопходна је едукација становништва и подизање еколошке свести грађана и посетилаца Сокобање.

У наредном периоду се очекује појачана едукација становништва, а већ првог јуна на тргу испред Милошевог Конака са почетком у 12 часова биће постављена промотивна инфраструктура за примарну селекцију амбалажног отпада у Сокобањи. Тада ће бити постављена три контејнера, у једном ће се одлагати папир и картон, у другом лименке и тетрапак, док ће трећи бити намењен стаклу.

Ову промоцију и едукацију организује СЕКОПАК, а очекује се и присуство високих званичника ресорног министарства. Нови начин прикупљања и примарне селекције амбалаже је у складу са прописима ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 9 =