Ученици СШ „Бранислав Нушић” угостили своје другаре из СШ „Обрен Пејић” из Пирота

Друштво

Средња школа „Бранислав Нушић” и Млекарска школа „Др Обрен Пејић” из Пирота, одлично сарађују већ дужи низ година, а крајем прошле године ту сарадњу подигли су на један виши ниво и током ове године наставили да је унапређују.

Наиме, петоро ученика другог и трећег разреда сокобањске средње школе, образовни профил кувар, децембра прошле године посетило је Млекарску школу са домом ученика „Др Обрен Пејић” из Пирота. Тада су од својих другара научили како се праве пите од суканих кора и бурек и упознали се са процесом производње качкаваља по чему је ова школа позната, сазнајемо од Марине Ћирић Стојковић, наставника куварства у СШ „Бранислав Нушић”.

У понедељак су ученици пиротске школе били гости сокобањске средње школе и у оквиру те узвратне посете, њих су другари научили како се спремају нека јела од меса.

Радослав Пејчић, дипломирани инжењер прехрамбене технологије, професор стручних предмета у млекарској школи у Пироту, каже да је сарадња између ове две образовне установе почела тако што су ученици Средње школе „Бранислав Нушић” учествовали на манифестацији „Дани хлеба и сира”, која се традиционално одржава у Пироту.

– Школа ‘Др Обрен Пејић’ ускоро слави 80 година постојања. Познати смо, пре свега, по преради млека и производњи качкаваља. У школи имамо радионицу за прераду млека, и пекару, заправо кабинет за практичну наставу пекарства и посластичарства. Наша школа обезбеђује могућност стипендирања у првој години школовања, са могућношћу продужетка и на наредне године, као и посредовање између социјалних партнера и ученика за добијање стипендије и запошљавање након завршетка школе. Сарадњу са сокобањском школом започели смо кроз такмичење ‘Дани хлеба’. Ове године смо унапредили нашу сарадњу у правцу угледних часова, где је основни концепт да ученици буду едукатори својим другарима – рекао је Пејчић.

Гости из Пирота обишли су и центар Сокобање и упознали се са неким значајним објектима и културно-историјским споменицима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − three =