У уторак предавање из нумизматике: О лику Вука Караџића на српском новцу

Друштво

Лик Вука Стефановића Караџића, творца наше азбуке, на српском и југословенском новцу тема је предавања које ће у уторак, 21. маја, бити одржано у сали Основне школе „Митрополит Михаило” у Сокобањи. Предавач је професор историје и нумизматичар Миљан Миловановић, а почетак предавања најављен је за 19 часова.

Иако је главна тема нумизматика, биће ово и вече историје. Организатори су Вукова задужбина у Зајечару и Културни центар Сокобање.
Представници ових установа позвали су све заинтересоване који желе нешто да сазнају из наше историје новца и лику Вука Стефановића Караџића да им се придруже на предавању.

Дела Вука Стефановића Караџића су прва граматика, први речник, први буквар српског језика, прва збирка српских народних песама, као и превод Новог завета. Сабрао је и објавио преко шест хиљада пословица, „умних примера вековне народне философије”.

Лик Вука Стефановића Караџића као времешног старца препознатљивих бркова, први пут је штампан на новчаници ратне 1941. године на апоену од 20 динара. Данас се лик најзначајнијег српског лингвисте из 19. века, али из младићког периода, налази на новчаници од десет динара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 13 =