U subotu „Vrmdžila 2019-otkrivanje tajni”

Kultura

Tradicionalna planinarska akcija „Vrmdžila 2019 – otkrivanje tajni” biće održana u subotu 16. marta u podnožju planine Rtanj. Ova tradicionalna planinarska akcija, osmišljena na veoma zanimljiv i duhovit način u organizaciji Planinarskog društva „Oštra čuka”, Mesne zajednice Vrmdža i Udruženja mladih „Um” iz Sokobanje organizuje se već šestu godinu zaredom i na njoj učestvuju planinari iz svih krajeva naše zemlje.

‒ Akcija se održava u čast planinarske slobode i dostojanstva, koji su izboreni zahvaljujući hrabrosti i istrajnosti Berislava Trajkovića da planinarstvu u Srbiji ne budu uskraćivana prava koja su inače data zakonima – ističu organizatori.

Osnivači i vodiči Planinarskog društva „Preslap” pomagali su Berislavu Trajkoviću u njegovoj borbi za prava planinara i učestvovali su u pokretanju ove akcije, s proleća 2014. godine. Akcija je i ove godine popularno nazvana „Vrmdžila”, po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera, koje niko nikada nije video, ali je legenda o ovoj nemani poslužila organizatorima planinarske akcije da je u šali predoče javnosti.

Staze su obeležene planinarskim oznakama i namenjene svim starosnim kategorijama jer se akcija odvija laganim tempom, a učesnici mogu da biraju da li će se kretati dužom-15km ili kraćom stazom dužine 9 km.

Na lokaciji Latin grad je obezbeđen besplatan ručak za sve planinare – posan pasulj. Pre dodele zahvalnica biće priređen kulturno – umetnički program i edukacija o lekovitom bilju u organizaciji PD „Preslap” iz Niša. Akcija „Vrmdžila 2019” i ove godine ima humanitarni karakter jer organizuje humanitarnu akciju „Čepening” u okviru koje se sakupljaju čepovi za kupovinu invalidskih kolica za mališane kojima je taj vid pomoći neophodan. Akcija se sprovodi tako što će svaki planinar „platiti” pasulj jednim plastičnim čepom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + 2 =