У суботу „Врмџила 2019-откривање тајни”

Култура

Традиционална планинарска акција „Врмџила 2019 – откривање тајни” биће одржана у суботу 16. марта у подножју планине Ртањ. Ова традиционална планинарска акција, осмишљена на веома занимљив и духовит начин у организацији Планинарског друштва „Оштра чука”, Месне заједнице Врмџа и Удружења младих „Ум” из Сокобање организује се већ шесту годину заредом и на њој учествују планинари из свих крајева наше земље.

‒ Акција се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима – истичу организатори.

Оснивачи и водичи Планинарског друштва „Преслап” помагали су Бериславу Трајковићу у његовој борби за права планинара и учествовали су у покретању ове акције, с пролећа 2014. године. Акција је и ове године популарно названа „Врмџила”, по легенди о змају из Врмџанског језера, које нико никада није видео, али је легенда о овој немани послужила организаторима планинарске акције да је у шали предоче јавности.

Стазе су обележене планинарским ознакама и намењене свим старосним категоријама јер се акција одвија лаганим темпом, а учесници могу да бирају да ли ће се кретати дужом-15км или краћом стазом дужине 9 км.

На локацији Латин град је обезбеђен бесплатан ручак за све планинаре – посан пасуљ. Пре доделе захвалница биће приређен културно – уметнички програм и едукација о лековитом биљу у организацији ПД „Преслап” из Ниша. Акција „Врмџила 2019” и ове године има хуманитарни карактер јер организује хуманитарну акцију „Чепенинг” у оквиру које се сакупљају чепови за куповину инвалидских колица за малишане којима је тај вид помоћи неопходан. Акција се спроводи тако што ће сваки планинар „платити” пасуљ једним пластичним чепом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × one =