U Sokobanji održana sednica Skupštine SUBNOR-a Srbije

Društvo

Sednica izborne Skupštine SUBNOR-a Srbije 23. saziva, uz prisustvo delegata iz svih krajeva Srbije i gostiju, održana je juče u svečanoj sali Hotela „Banjica” u Sokobanji. Skupštini je prisustvovalo 64 delegata od 70 pozvanih. Među delegatima su bili i borci NOR-a: Zdenko Duplančić, Dragoljub Arizanović i Hranislav Rakić, kao i heroji u otporu NATO agresiji 1999. godine Zoltan Dani i Dragutin Dimčevski, koje su prisutni pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Najznačajnija odluka Skupštine SUBNOR-a Srbije odnosi se na izmene Statuta te organizacije. Naime, posle šestomesečne javne rasprave, izvršene su izmene koje će po svemu sudeći biti od istorijskog značaja za organizaciju u čijoj srži su antifašizam i negovanje slavnih tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, kako glasi novousvojen naziv, ubuduće će svoje programske aktivnosti zasnivati na tri stuba, odnosno tri uporišta i izvorišta, iz kojih će crpeti moralnu snagu za delovanje.

− Prvi stub jeste teško stradanje srpskog i crnogorskog naroda u Prvom svetskom ratu, uz neviđeno herojstvo i junaštvo srpske vojske i mudrost srpske države koji su našu zemlju svrstali u red pobednika u Velikom ratu. Drugi stub su tekovine narodnooslobodilačkog rata i partizanske borbe u Drugom svetskom ratu, kada je srpski narod ponovo doživeo teška stradanja sve zarad opredeljenja da se bori za slobodu i kaže istorijsko NE fašizmu. Junaštvo i herojstvo boraca NOR-a, pomoć boraca slavne Crvene armije i odlučujuća rukovodeća uloga KPJ ponovo su naš narod svrstali u stroj pobednika Drugog svetskog rata. Treći stub su heroji i junaci tokom agresije NATO-a, iz bitaka i borbi protiv najjačeg protivnika koji je ikada napao Srbiju (SRJ), pri čemu je ispoljeno visoko jedinstvo naroda, vojske i državne vlasti u sveukupnom otporu agresorima. Navedenom izmenom Statuta SUBNOR-u Srbije utrt je put do krovne boračke organizacije u našoj zemlji, budući da obuhvata najznačajnije periode iz naše slavne oslobodilačke, partizanske i antifašističke prošlosti − rekao je predstavnik SUBNOR-a Srbije, pukovnik pilot u penziji Zoran Jakovljević.

Za sednicu je pripremljen obiman izveštaj o četvorogodišnjem radu SUBNOR-a Srbije i izveštaj Nadzornog odbora, koje su usvojili delegati. Izveštaj i predlog rada kratko je predstavio i obrazložio general Vidosav Kovačević. Potom su diskutovali: Bora Ercegovac (Beograd), Zdenko Duplančić (borac 1. proleterske NOU brigade), Vojin Mrđa (Zlatiborki okrug), Stojan Mladenović (Vranje), Dragoljub Đorđević (Vršac), Dragoljub Filipović (Negotin), Mirče Sekulić (Kosovo i Metohija), Milenko Babić (Kikinda), Dragoljub Nikolić (Zaječar), Milan Lučić (Prijepolje).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + 19 =