У Сокобањи одржана радионица за унапређење услуга социјалне заштите

Друштво

Радионица за унапређење услуга социјалне заштите у организацији Сталне конференције градова и општина (СКГО) одржана је јуче у Сокобањи у хотелу „Сунце”. Ово је једна од седам регионалних радионица које се реализују у оквиру пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу”, који финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2020, сазнајемо од сарадница за развој капацитета ЈЛС на пројекту Нине Чехов.

Уговорно тело пројекта је Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, надлежно министарство за реализацију пројекта је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, док је Стална конференција градова и општина (СКГО) задужена за имплементацију пројекта.

– Овај пројекат има за циљ да локалним самоуправама пружи подршку у унапређењу квалитета и обима услуга социјалне заштите и подстицању инклузије угрожених и маргинализованих група, посебно ромске популације на локалу и то кроз саветодавну подршку, стручно-техничку и финансијску подршку, организовањем скупова и оваквих радионица – рекла је Чехов.

Наша саговорница додаје да је радионица коју су назвали „Локалне услуге социјалне заштите – примери добре праксе, изазови и како до решења”, интерактивна. То подразумева активно учешће свих присутних који једни другима постављају питања и размењују лоша и добра искуства на послу.

– Један од циљева ових радионица је да се заједнички дође до решења шта и како даље, односно да добијемо заједно неке информације које ће нас усмерити у наредном периоду. Наведено ће допринети побољшању квалитета услуга социјалне заштите и мера инклузије Рома на локалном нивоу – додала је наша саговорница.

Радионице су намењене представницима локалних самоуправа и актерима на локалу који су пружаоци услуга социјалне заштите, центрима за социјални рад, организацијама цивилног друштва.

– Теме на које смо се фокусирали су: Пружање услуга социјалне заштите рањивим категоријама деце и младима, интегрисано пружање и финансирање услуга социјалне заштите и на вештинама комуникације које су неопходне у свим сферама друштва – рекла је Чехов.

Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу је трогодишњи пројекат који финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2020, укупне вредности 6,5 милиона евра.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =