У Сокобањи одржана 43. Конференција „Знање без граница”

Друштво

Протеклог викенда у Сокобањи је одржана 43. Конференција „Знање без граница” у организацији Института за менаџмент знања из Скопља и уз помоћ Општине Сокобања. Скуп је окупио велики број учесника из Црне Горе, БиХ, Северне Македоније, Бугарске, Грчке, Италије и Албаније. Конференција која има за циљ детектовање и анализу трајних вредности и трансфера употребљивог знања, у Сокобањи је ове године одржана други пут.

Првог дана одржана је интерактивна трибина посвећена социјалном предузетништву којој су присуствовали и председник општине Сокобања Миодраг Николић, директорка Средње школе „Бранислав Нушић” Ана Милићевић, наставници сокобањске средње школе, као и ученици завршних разреда стручних школа.

Присутне је у име општине Сокобања поздравио и званично отворио трибину, председник општине. Николић је ученике завршних разреда упознао са тим на који начин општина Сокобања помаже и још може да им помогне у њиховом даљем школовању и информисао их који су профили најпотребнији Сокобањи, како би сутра могли да раде, живе од своје плате и остану у свом месту. Управо је Николић и започео интеракцију са ученицима, који су на почетку трибине били прилично стидљиви.

– Увек када су у питању овакви семинари деца то доживе као нека сувопарна предавања и углавном као да ће их неко оцењивати или им замерити због нечег што су рекли, зато смо се ми сви потрудили и директорка средње школе, професори са акадамије, наши наставници да децу опустимо кроз разговор и они су се кроз неких двадесет минута те интеракције укључили и почели да износе оно што им смета, уз предлоге како бисмо им ми могли помоћи у даљем школовању –- рекао је Николић.

Проф др Миодраг Шмелцеровић, главни организатор Конференције, такође истиче да овај скуп поред едукације грађана служи и да ученике завршних разреда упозна са могућностима наставка њиховог школовања и могућностима социјалног предузетништва. Поред тога, Академија струковних студија Јужна Србија из Лесковца и Општина Сокобања, планирају још јачу и већу сарадњу у будућем периоду.

– Ми смо представили ђацима могућности за покретање самосталног бизниса и потребе саме општине Сокобања и читавог региона када су кадрови у питању. Препрека је што овде у Сокобањи не постоје високошколске институције које би могле да прихвате ђаке који завршавају средње школе за та дефицитарна занимања, па смо ми дошли на идеју отварања неког консултативног центра у сарадњи са Академијом струковних студија Јужна Србија и општином Сокобања где би се еброј студената финансирао од стране оштине Сокобања за тражена занимања – рекао је Шмелцеровић.

Други и трећи дан Конференције био је резервисан за одбрану научних радова из различитих области, а у суботу увече је била одржана и модна ревија Академије из Лесковца која иначе обједињује три високе школе: Високу пословну школу, Одсек за технолошкоуметничке студије и Високу школу за васпитаче из Бујановца и постоји дуже од 65 година.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 13 =