У Сокобањи: Комуналци Србије о сарадњи и решавању проблема

Друштво

Сокобања је домаћин тродневног скупа српских комуналаца и њихових гостију. У хотелу „Сунцеˮ данас је почела 81. управна седница Удружења „КОМДЕЛˮ, на којој се размењују разна искуства што се тиче комуналне делатности како у Републици Србији, тако и са предузећима која у региону обављају ту делатност. Данас су на овом скупу биле и колеге из Републике Српске и Црне Горе.

‒ У принципу КОМДЕЛ је место где гледамо и да помажемо неким општинама колико можемо. ЈКП „Градска чистоћаˮ из Београда у доста општина Србије је помогло и донирало разне врсте возила. Знам, да смо и Сокобањи у претходном периоду донирали један камион смећар, да смо донирали цистерну. Значи у складу са нашим могућностима, гледамо фирме које мало теже послују у неразвијеним деловима Србије. Тако да, ето, значај КОМДЕЛ-а се и у томе огледа ‒ каже за наш медиј Марко Попадић, директор ЈКП Градска чистоћа Београд, водећег предузећа у асоцијацији.

Међу учесницима скупа је и Далибор Јокнић, секретар Удружења за комуналне делатности Привредне Коморе Србије. Он је указао да са удружењем КОМДЕЛ постоји дугогодишња сарадња у размени искустава и знања, што доприноси решавању текућих проблема.

 

‒ Привредна Комора Србије и Удружење на чијем челу сам, фокусирани су, под бројем један на дигитализацију, под бројем два, на регионализацију и маркетиншко представљање ових делатности. Желимо да промовишемо комуналне делатности да грађани и они корисници схвате шта јесу комуналне делатности. Даћу један пример. Врло често када кажете ми плаћамо воду, цена воде је толика, у ствари људи не схватају шта плаћају. Они не плаћају воду. Локална самоуправа и држава Србија је обезбедила питку воду грађанима. Суштина је да они у ствари плаћају само третман и дистрибуцију воде, а вода је бесплатна. А то врло често грађани не схватају – каже Јокнић.

Скуп је поздравио Миодраг Николић, председник општине Сокобања, који је истакао значај оваквих догађаја за локалну средину.

‒ Ове године сам ја са председником удружења ступио у контакт и успели смо да се тај састанак ова три дана одржи у Сокобањи. Причајући сада са другим колегама из других општина, са другим директорима комуналних предузећа чујем да је у последњих десетак година највећи одзив управо данас. Драго ми је да су сви задовољни и самим условима у хотелу „Сунцеˮ у коме су смештени и самом организацијом и наравно имају сву подршку општине Сокобања и у даљем раду ‒ каже Николић, не кријући задовољство добијеним оценама гостију.

Пословно удружење комуналних предузећа „КОМДЕЛˮ са седиштем Београду је недобитна пословна асоцијација комуналних предузећа које окупља око 100 чланова из редова комуналних предузећа и пратеће привреде.

1 thoughts on “У Сокобањи: Комуналци Србије о сарадњи и решавању проблема

  1. Svakako treba pohvaliti odrzavanje ovakvih skupova posto i stanovnistvo ima sta da nauci i pruza im se mogucnost da se edikuju. Prvenstveno mislim na izlaganje sekretara Udruzenja za komunalne delatnosti Privredne Komore Srbije koji nam je lepo objasnio da je voda besplatna, Svakako imamo mogusnost da se bolje osecamo kada platimo racun za vodu posto sada shvatamo da je voda besplatna. Verovatno je i iznosenje smeca besplatno posto i tu placamo samo logistiku i radnu snagu. Mozda bi to trebalo staviti na dnevni red za neki od narednih skupova. Svakako je pohvalno da su ucesnici skupa zadovoljni uslovima u jednom od najboljih hotela u nasem regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =