U rudniku „Soko”: Savremena oprema za veću bezbednost

Društvo

Poslovodstvo rudnika „Soko”, osim što je uložilo napore na poboljšanju finansijskih i poslovnih rezultata, posebnu pažnju poklanja i uslovima rada. Naročito bezbednosti zaposlenih.

Direktor rudnika Drago Milinković ističe značaj dispečerskog centra za praćenje stanja u jami i njegovu važnost za bezbednost rudara. Kako objašnjava, informacije o svemu što se dešava u jami rudnika „Soko”, vidljivo je preko dispečerskog centra. Prate se gasno-ventilacioni parametri, svi parametri u vezi sa odvodnjavanjem, transportom uglja i mnogo toga što se odnosi na proizvodnju i spoljni deo separacije uglja, a omogućeno je i praćenje rada uređaja glavnog ventilatora i kompresora.

– Dispečerski centar je žila kucavica rudnika. Reč je o jednoj izuzetno opremljenoj prostoriji, objektu, odakle se prati sve značajno sa aspekta bezbednosti. Rudnik je imao nesreću 98. godine. Tada smo imali neki stari sistem koji nam nije davao toliko informacija i nismo bili zadovoljni time. Posle smo kupili novu opremu i zamenili taj sistem – navodi Milinković.

Po njegovim rečima, zahvaljujući ovom sistemu mogu ići ukorak sa poznatim evropskim rudnicima u Sloveniji i Poljskoj.

– Imao sam priliku da obiđem te rudnike i nisam video ništa kvalitetnije nego što smo mi to uradili u našem centru. Naša oprema je čak bolja i kvalitetnija nego što je u ovim rudnicima. To je bitno, pre svega, sa aspekta bezbednosti. Praćenjem svih tih parametara tačno se stvara jedna slika kakvo nam je stanje u jami, da li je bezbedno ili nije bezbedno za rad – pojašnjava.

Milinković dodaje i da su uspostavili dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i kao veoma važan podatak navodi da se o svim informacijama u vezi sa rudnikom javnost može upoznati preko njihovog zvaničnog veb sajta koji pažljivo uređuju.


Prva proizvodna aktivnost u rudniku „Soko” započeta je davne 1908. godine. Eksploataciono polje zahvata atare sela Čitluk, Vrelo i okolnih naselja istočno, severoistočno i zapadno od sela Čitluk. Danas sokobanjski rudnik posluje u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × one =