У припреми две монографије о праисторији и историји сокобањске котлине

Друштво

Археолошки институт, заједно са Народном библиотеком „Стеван Сремац” и уз подршку Општине Сокобања, припрема две врло занимљиве и битне монографије о праисторији и историји сокобањске котлине, сазнајемо од др Петра Милојевића научног сарадника Археолошког института. Прва монографија ће вероватно бити издата априла или маја ове године.

– У припреми је једна монографија која ће презентовати досадашња сазнања о праисторији сокобањске котлине и друга која ће презентовати истраживања која смо ми обавили на овом подручју. Поред монографија, сваки локалитет биће документован по једним кратким видео материјалом који радимо у сарадњи са Сокопресом – рекао је Милојевић.

Наш саговорник додаје да се ископине са овог подручја углавном налазе у приватном власништву и колекцијама јер не постоји музејска институција у којој би сви ти археолошки налази били изложени и доступни широј јавности.

– Мештани Сокобање су веома заинтересовани за историју свог места, њихова сазнања су нам и главни извори података. Увек нам излазе у сусрет, показују нам оно што су нашли у оквиру својих активности по сокобањској котлини и када би се музеј основао ја верујем да би многи људи одавде донирали своје археолошке налазе – рекао је Милојевић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =