U nedelju „Zlatne rukeˮ: Najavljeno preko 90 izlagača

Društvo Kultura

Na sokobanjskoj promenadi i ovog jula susreće se „zlatne rukeˮ iz svih krajeva Srbije, čuvari tradicije i kulture svog kraja, koji nas već četiri decenije gastronomijom, ručnim radom i etno motivima vraćaju u prošlost. Za manifestaciju „Zlatne rukeˮ ove godine prijavilo se preko 90 izlagača. Svi će se oni okupiti 14. jula u jutarnjim satima ispred štandova postavljenih duž mermernog šetališta u centru Sokobanje. Neki od njih će se i takmičiti, a njihov rad ocenjivaće stručni žiri sačinjen od etnologa i profesionalnih kuvara.

– Takmičenja se odvijaju u tri kategorije. U pripremi starih jela koja ima dve discipline: priprema starih jela iz Srbije i priprema starih jela po tradiciji sokobanjskog kraja. U kategoriji domaće radinosti ima četiri discipline, prva je najočuvaniji i najoriginalniji eksponat, druga disciplina je korišćene etno motiva sa savremenim ukrasno odevnim predmetima, u trećoj disciplini takmičiće se za najbolji vez i u četvrtoj ručni rad rađen u toku manifestacije. A u kategoriji starih zanata tu imamo jednu disciplinu, to je očuvanje tradicije starih zanata – kaže nam direktorka Kulturnog centra Sokobanja Daliborka Stevanović.

Ona poručuje da će posetioci imati prilike da vide još mnoštvo zanimljivih sadržaja, među kojima je demonstracija tkanja na razboju.

– Ovo je jedna od najukusnijih pre svega manifestacija, najinteresantnijih što se tiče tradicije, ne samo u pripremi starih jela, već i u domaćoj radinosti i starim zanatima. Izlagači su iz cele Srbije, iz Sokobanje i okoline, Knjaževca, Svrljiga, Niša, Aleksinca… Takođe, imamo i iz Vojvodine. Manifestacija je svojom tradicijom i dugogodišnjim održavanjem privukla mnoge ljude širom Srbije koji se ovde ne samo takmiče, već imaju priliku da izlože svoje radove, da ispromovišu svoje delatnosti, da se druže i međusobno povezuju – poručuje.

U petu deceniju manifestacija „Zlatne rukeˮ zakoračila je sa novim organizatorom, a ovu privilegiju od Turističke organizacije preuzeo je Kulturni centar Sokobanja. Direktorka dodaje da se nada da će ona i ove godine biti uspešna i posećena kao i prethodnih.

Tekst: Kristijan Đorđević; Jelena Radovanović

Foto arhiva: Kristijan Đorđević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + 9 =