Сокобања нема путеве, али има душу

Друштво

Службена посета Сокобањи био је и први боравак Алена Шћурица, председника Европске мажорет асоцијације овом делу Србије. Гостопримљиви и срдачни Сокобањчани нису га, каже, оставили равнодушним, а све што је чуо, видео и доживео у сокобањском крају презентоваће пред Управним одбором који ће дати коначну реч о овогодишњем домаћину Европског првенства мажореткиња.

Alen Šćuric ‒ Овде су стандардне ствари које у Србији уопште можете видети, то је гостопримство, одлична храна, красни људи који се јако пуно труде и који су у могућности далеко више направити са скромним средствима које овакав један крај има. Кад одете у Чешку или Француску, тамо је све бљештаво, путеви су асфалтирани, имате огромне дворане, инфраструктуру, повезаност је невероватна, али нема душе. Е ту сад моја балканска или југоисточноевропска душа може делимично помоћи, али како ће се то одразити на оне трезвене Французе, Румуне, Чехе и остале који одлучују, то је сад друга ствар, ту ове емоције баш пуно не утичу – каже Шћуриц, који је пореклом из суседне Хрватске.

Поред топле словенске душе, Сокобања предњачи и у ниским ценама, али се као главни недостатак наводи путна инфрастуруктура, објашњава нам Шћуриц, који је на путу до Сокобање већ имао прилике да на једној од ударних рупа избуши гуму на свом аутомобилу.

‒ Нисам могао веровати да тако нешто постоји и мој први утисак је био веома лош, због тих приступних путева, али, након што смо установили те потенцијале који су нама битни и то што су они вољни направити, онда се битно променио мој став. Ви морате рећи хиљадама људи који ће овде доћи аутобусима, авионима где долазе. Међутим, предности су да је за било кога ово врло јефтино и смештај, и храна. Организовати то на неким другим локацијама је далеко скупље. С друге стране релативно је близу, пуно ближе него када је првенство у Румунији, Француској, Енглеској или Пољској.

Уколико Управни одбор донесе одлуку да се првенство одржи у Сокобањи, будуће домаћине очекују озбиљне припреме и доста посла. Иако тренутно не располаже потребним капацитетима, по свему судећи, има реалне шансе да на јесен постане европска престоница мажуро плеса.

‒ Спортска дворана тренутно не задовољава ни десетину наших потреба. Мислим да трибина тренутно има 250 места, а нама треба 2.000. Потребно је доста креативности и јако пуно импровизација, а овде су људи и те како способни за то – истиче наш саговорник.

Европско првенство мажореткиња, неће донети користи само сокобањском туризму и промоцији мажуро плеса у Србији, већ ће од тога профитирати и околна места с обзиром да се очекује да смештајни капацитети превазиђу оквире саме Сокобање. 

 

1 thoughts on “Сокобања нема путеве, али има душу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − thirteen =