У недељу „Златне рукеˮ: Најављено преко 90 излагача

Друштво Култура

На сокобањској променади и овог јула сусреће се „златне рукеˮ из свих крајева Србије, чувари традиције и културе свог краја, који нас већ четири деценије гастрономијом, ручним радом и етно мотивима враћају у прошлост. За манифестацију „Златне рукеˮ ове године пријавило се преко 90 излагача. Сви ће се они окупити 14. јула у јутарњим сатима испред штандова постављених дуж мермерног шеталишта у центру Сокобање. Неки од њих ће се и такмичити, а њихов рад оцењиваће стручни жири сачињен од етнолога и професионалних кувара.

– Такмичења се одвијају у три категорије. У припреми старих јела која има две дисциплине: припрема старих јела из Србије и припрема старих јела по традицији сокобањског краја. У категорији домаће радиности има четири дисциплине, прва је најочуванији и најоригиналнији експонат, друга дисциплина је коришћене етно мотива са савременим украсно одевним предметима, у трећој дисциплини такмичиће се за најбољи вез и у четвртој ручни рад рађен у току манифестације. А у категорији старих заната ту имамо једну дисциплину, то је очување традиције старих заната – каже нам директорка Културног центра Сокобања Далиборка Стевановић.

Она поручује да ће посетиоци имати прилике да виде још мноштво занимљивих садржаја, међу којима је демонстрација ткања на разбоју.

– Ово је једна од најукуснијих пре свега манифестација, најинтересантнијих што се тиче традиције, не само у припреми старих јела, већ и у домаћој радиности и старим занатима. Излагачи су из целе Србије, из Сокобање и околине, Књажевца, Сврљига, Ниша, Алексинца… Такође, имамо и из Војводине. Манифестација је својом традицијом и дугогодишњим одржавањем привукла многе људе широм Србије који се овде не само такмиче, већ имају прилику да изложе своје радове, да испромовишу своје делатности, да се друже и међусобно повезују – поручује.

У пету деценију манифестација „Златне рукеˮ закорачила је са новим организатором, а ову привилегију од Туристичке организације преузео је Културни центар Сокобања. Директорка додаје да се нада да ће она и ове године бити успешна и посећена као и претходних.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото архива: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =