Три висока државна признања за СБ „Сокобања”

Друштво Здравље

Поводом Видовдана председник Србије Александар Вучић уручио је једно од највећих признања државе – златне медаље за заслуге у области борбе против ковида др Драгану Станојевићу –специјалисти пнеумофтизиологије, Слађани Мијаљковић главној сестри СБ „Сокобања” и Зорану Марковићу рендгенологу СБ „Сокобања”.

Нема сумње да су наведени појединци  и читаво медицинско и немедицинско особље ова признања заслужили јер је Специјална болница „Сокобања” чак три пута била у ковид систему. За све то време кроз ову здравствену установу прошло је 1.200 пацијената из читаве Србије који су били са средње тешком или тешком клиничком сликом. Доктори и читаво особље ове болнице док је била у ковид систему радили су без престанка и спавали свега по два сата дневно, а колико су били посвећени пацијентима и успешни у лечењу, сведочи и чињеница да је смртност у овој болници била изузетно ниска. Велика већина пацијената је излечена отишла кућама, а многи од њих се, управо зато што имају поверење у ову здравствену установу, налазе сада у СБ „Сокобања” на постковид рехабилитацији.

Др Драган Станојевић, специјалиста пнеумофтизиолог и помоћник директора за за медицинске послове у СБ „Сокобања” уједно је у сва три таласа био координатор ковид болнице. Треба напоменути да је Станојевић и војни пулмолог и да је специјализирао на ВМА.

− Систем едукације на ВМА је прилагођен и ратним условима тако да смо имали и едукације из пулмологије прилагођене ратним условима односно ванредним стањима као и из области ратне хирургије и области цивилне заштите. Можда је и то помогло да се ја као кординатор болнице боље снађем и да будем организатор целог тима који је учествовао у борби против короне. Тај тим је, одмах да вам кажем, био заиста на висини задатка и успео сам, заједно са директорком Весном Милановић, која је била на врху те пирамиде да кординирам и са другим здравственим установама које су биле у ковид режиму али и унутар болнице − каже наш саговорник.

Др Станојевић истиче и да су имали одличну сарадњу са Министарством здравља као и са другим здравственим установама.

− Ово је био велики задатак за болницу. Ми смо се као специјална  болница за плућне болести ухватили у коштац са једном веома тешком, непознатом болешћу, системском и могу да кажем да смо  у овој етапи епидемије,  изашли као победници − истакао је Станојевић.

Добитница златне медаље је и Слађана Мијалковић, главна сестра ове здравствене установе која је рекла да јеу току ова три таласа кроз болницу прошао велики број пацијената.

− Ми смо дали све од себе као болница и сестринске службе и читаво особље. Сви смо дали свој максимум, тако да је ово награда за све нас за све медицинске сестре и круна нашег рада − рекла је Мијалковић.

Зоран Марковић, рендген техничар и такође добитник овог високог признања каже да је било тешко али да је то свакако део њиховог посла и да је најбитније било помоћи оболелима.

− Ја сам сваки дан радио без паузе и није било лако умарали смо се сви али успели смо да помогнемо људима и то је најбитније да су пацијенти који су били овде имали адекватну негу и заштиту. Уједно то нам је и посао јер смо здравствени радници и морамо и у  овакво тешким ситуацијама да помогнемо људима, будемо љубазни , савесни, срдачни и да им улијемо наду да ће здрави отићи својим кућама − рекао је Марковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − three =