ТОСБ: Сокобања и ове године магнет за туристе

Друштво

У првих пет месеци ове године Сокобања је забележила раст туристичког промета у односу на прошлу годину, чиме су остварене и прогнозе Туристичке организације Сокобања. Овај податак је посебно значајан када се има у виду да је 2018. била рекордна у расту туристичког промета, што је Бању под Озреном сврстало у Топ 5 туристичких дестинација у земљи.

 

Сокобања је постала и неприкосновени лидер у расту долазака иностраних гостију, а има и водеће место у реализацији субвенционисаних ваучера од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Од укупно 100.000 издатих ваучера у 2018. години у Сокобањи је реализовано више од једне четвртине, тј. 25.600 ваучера, а остатак у свим осталим дестинацијама у Србији. Овакав резултат вероватно је последица и нових садржаја и новоизграђених објеката у неколико протеклих година саграђених уз подршку ресорног министарства и републичке Владе.

Тренд раста броја туриста ове године наставио се и јеку сезоне, током јула и августа.

‒ За првих осам месеци у 2019. години остварен је раст туристичког промета од 23,3% у броју домаћих туриста, у односу на исти период прошле године и 36% у броју страних туриста у односу на исти период прошле године – објашњава Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања.

− Веома важан податак из извештаја Републичког завода за статистику се односи на просек боравка гостију који износи 5,2 дана. Најчешћа емитивна страна тржишта су Буграска, Северна Македонија, Грчка, Руминија, Русија, али и земље западне Европе, Кина, Јапан, УАЕ, Јужна Америка – додаје Миленковић.

Миленковић очекује да ће се тренд пораста броја туриста наставити и у 2020. години, из више разлога. Пре свега, то је чињеница да сваке године Сокобања повећава своју понуду стављањем туристичких потенцијала у функцију, а велика предност су и природни ресурси и незагађена средина.

Убрзано се ради и на побољшању путне инфраструктуре реконструкцијом пута Сокобања-Алексинац, као и најавом скорог почетка радова на изградњи Рутевачке петље која ће допринети бољoj вези Сокобање са аутопутем. Сокобања има велику подршку Туристичке организације Србије и Министарства туризма, трговине и телекомуникација кроз промоцију дестинације што је допринело и све већем интересовању потенцијалних инвеститора који имају жељу да улажу у ову општину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + seven =