Суфинансирање уградње соларних панела на породичним кућама у Сокобањи

Друштво

У оквиру пројекта „Субвенција изградње соларних панела и прикључивање на систем електродистрибуцијеˮ, као дела националног Програма енергетске санације у домаћинствима, који је почео прошле а настављен ове године, јуче је потписан тројни уговор између општине, извођача радова и клијената.

Да подсетимо општина Сокобања је уз подршку Министарства рударства и енергетике прошле године била прва општина која је кренула са субвенцијом изградње соларних панела у Србији.

Читав процес функционише тако што домаћинства могу инсталирати на своје објекте соларне панеле које ће користити за снабдевање сопствене потрошње, при чему ће вишак електричне енергије моћи да испоруче у електроенергетски систем или ускладиште у сопственим складиштима ради каснијег коришћења. Председник општине Миодраг Николић каже да грађани у оквиру ове категорије могу да имају директну корист, односно мање рачуне за утрошену електричну енергију.

− У овој години накнадно ће бити расписани нови конкурси за енергетску санацију објеката. Већ сам у ранијим изјавама рекао да смо ми и ове године за унапређење заштите животне средине утростручили средства у буџету, тако да ће више грађана моћи да конкурише што само говори да општина брине о животној средини и трудимо се да оправдамо тај назив еколошке општина − рекао је Николић.

С обзиром да су остала средства од прошле године за још десет корисника општина Сокобања је решила да упути још један позив грађанима. Нажалост јавила су се само три корисника од којих један није присуствовао потписивању уговора.

Тројни уговор у кабинету председника општине потисали су корисници Небојша Алексић и Радослав Тодоровић који ће соларне панеле уградити на породичним кућама. Алексић каже да је од пријатеља из Словеније сазнао да они већ дуже користе топлотне пумпе и соларне панеле и да тиме знатно штеде електричну енергију.

− На западу тако постоје читаве самоодрживе куће. Ја сам топлотну пумпу уградио сам и сада сам одлучио да уградим соларне панеле за производњу струје јер имам мало већу потрошњу струје због грејања на топлотну пумпу која јесте економична али мало више троши када су температуре ниске.  Када је потрошња мања вишак иде у мрежу електродистрибуције − рекао је Алексић.

Општина Сокобања ће, уз подршку Министарства рударства и енергетике, наставити да учествује у програмима и спроводи мере којима се повећава енергетска ефикасност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 2 =