Данас је Светски дан заштите животне средине

Друштво

Данас је Светски дан заштите животне средине, који се у свету обележава кроз различите активности и кампање са циљем да се јавности скрене пажња на бројне еколошке проблеме и све већу потребу за очувањем животне средине.

Датум обележавања одредила је Генерална скупштина УН у Стокхолму давне 1972. године. Конференција је окупила 113 држава које су приредиле и заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Предлог да се баш 5. јун узме као дан прослављања, дала је делегација Југославије.

Широм планете, на овај дан, покрећу се бројне активности у које се укључује јавност, једнако владин и невладин сектор и пропагира одговорни однос према окружењу. Сваке године за главно место прославе бира се други град. Ове године домаћин прославе Светског дана заштите животне средине је Краљевина Саудијска Арабија, а тема је обнова земљишта, дезертификација и отпорност на сушу. Иницијативе Саудијске зелене иницијативе и Блискоисточне зелене иницијативе имају за циљ д трансформишу 30 одсто земље у резервате природе, засаде 10 милијарди стабала и обнове 40 милиона хектара деградираног земљишта до 2030. године.

Светски дан заштите животне средине обележава се ове године под слоганом „Our land. Our future. We are #GenerationRestoration”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − one =