Стручна анализа показала: Стабла храстове шуме у Раденковцу стара oкo 230 година.

Друштво

Годинама колају разне приче о старости шуме у Раденковцу, а од када она датира нико није знао поуздано да каже. Завод за заштиту природе Србије, приликом својих обилазака, у студији је ставио предпоставку да је она стара стотинак година.

Међутим, чланови Сокобањског еколошког друштва су пронашли једно оборено стабло у шуми и уз дозволу предузећа Србија шуме узели један исечак који је послат на датовање Шумарском факултету у Београду. Стручна анализа обављена у лабораторији за истраживање прираста од стране мастер инжењера шумарства Марка Казимировића, а која је подразумевала површинску припрему котура, датирање прираста и утврђивање укупног броја годова, показала је да је ово дрво било старо чак 225 година.

− Резултати тог датовања су нам пристигли пре неколико дана и дошли смо до података да то конкретно стабло, највероватније изникло око 1793.године, што је велика старост, дакле 11 година пре Првог српског устанка и да је било старо 85.година када је Раденковац био ослобођен од Турака(1878) − каже Владан Димитријевић, председник СЕД-а и додаје да то стабло спада у стабла просечног пречника, а да тамо има доста и дебљих, тако да су можда нека од њих и старија.

Ovaj цер-предак кога можемо из милоште назвати и „наврдеда” (по годинама старости), има латински назив „Quercus cerris” и врста је листопадног дрвета из породице храстова који у раденковачкој шуми представља најчешћу врсту.

Треба напоменути да је у току поступак заштите Споменика природе „Храстова шума у Раденковцу”, на основу студије заштите коју је израдио Завод за заштиту природе Србије и да је Сокобањско еколошко друштво предложено за управљача овог добра.

Фотографије уступило Сокобањско еколошко друштво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 16 =