Vojska

Srednjoškolci zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka

Društvo

Koji su izazovi, benefiti i prednosti dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem juče su imali priliku da čuju i sokobanjski srednjoškolci na promociji koja je održana na košarkaškom terenu. O detaljima u vezi sa načinom prijavljivanja i ostalim važnim informacija potencijalne vojnike upoznao je pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš.

– Godinu dana unazad i nešto malo više Ministarstvo odbrane intezivno radi na promociji dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem. To je jedini način popune naših ratnih jedinica za sada. Ono što je povoljnost, u odnosu na neki prethodni period, to je da je Ministarstvo odbrane podiglo novčana primanja ili takozvane plate vojnicima koji se prijave na dobrovoljno služenje vojnog roka, i one sad iznose negde oko 38.000 dinara – ističe pukovnik Marković i dodaje da budući vojnici više ne moraju da se prijavljuju nadležnim referentima u opštinskim kancelarijama, već to mogu da učine i elektronskim putem preko portala E-Uprava i na šalterima Pošte Srbije.

Dobrovoljno služenje vojnog roka je stvar afiniteta, ali i patriotizma i rodoljublja, smatra naš sagovornik.

– Neka znanja koja se steknu u vojsci ostaju za ceo život. Neka prijateljstva koja se steknu, takođe, ne mogu se meriti sa drugim prijateljstvima. Treći razlog bi naravno bio sticanje znanja, veština, navika koje su vrlo značajne za mladog čoveka da može da pomogne sebi, svojoj porodici kasnije, pa na kraju, i svom narodu služeći časno u jedinicama vojske, a nakon toga i da bude spreman da se suprotstavi sadašnjim i nekim budućim izazovima, rizicima i pretnjama po bezbednost naše države – dodaje pukovnik Đorđević.

Ima zainteresovanih srednjoškolaca

Nakon jučerašnje promocije neki srednjoškolci već su izrazili želju da se nađu u redovima Vojske Srbije. Jedan od njih je i Miloš Milivojević.

– Zainteresovan sam za dobrovoljno služenje vojnog roka. Od malena me privlači vojska i sve te njihove obuke. Pogotovu sada ova savremena vojska i bilo bi lepo da budem deo vojske – kaže Milivojević.

I njegov drug iz razreda Sveta Đorđević slično razmišlja.

Sveta Djordjevic – Posle ove promocije mi se sviđa ono što nudi vojska i preporučio bih svakome ko ima godine da se prijavi za vojsku. Sviđaju mi se ove vežbe što rade i sposobnosti koje uz pomoć njih stiču i to sam hteo od malena – kaže nam ovaj srednjoškolac.

Obavezu služenja vojnog roka Vlada Republike Srbije ukinula je odlukom iz 2010. godine, a od naredne, 2011, služenje vojnog roka je isključivo na dobrovoljnoj bazi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 3 =