Sokobanjska osnovna škola obeležila svoj dan

Društvo

Osnovna škola „Mitropolit Mihailo” proslavila je proteklog petka svoj 188. rođendan. Nakon pozdravnog govora direktorke Tanje Gligorijević održana je prezentacija svih aktivnosti ove obrazovne ustanove kao i uspeha učenika na tekmičenjima u prethodnom periodu. Sokobanjska škola obeležava svoj dan 14. oktobra zato što je na taj dan mitropolit Mihailo, čije ime ova obrazovna ustanova nosi, hirotonisan za episkopa.

Dan škole je obeležen priredbom koju su učenici pripremili sa svojim nastavnicima, a koja je prema rečima Tanje Gligorijević, direktorke ove obrazovne ustanove, zamišljena tako da izgleda kao jedan čas posvećen Mitropolitu Mihailu.

Sokobanjska osnovna škola nosi ime po velikanu srpske duhovnosti i prosvetiteljstva Mitropolitu Mihailu koji je rođen 1826. godine u selu Trgovištu pored Sokobanje. Mitropolit Mihailo je izučavao osnovnu školu od 1835, godine u Sokobanji a a kasnije je gimnaziju završio u Zaječaru i Negotinu i Bogolovski fakultet u Beogradu, nakon čega je završio specijalističke studije u Kijevu. On je čuveni ktitor sokobanjske škole i crkve. Sagradio je crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, a 1894. godine i zgradu sadašnje Stare škole koja je prošle godine renovirana i u kojoj znanje stiču naši najmlađi odnosno učenici mlađih razreda osnovne škole.

− On je toliko vezan bio za svoju rodnu Sokobanju da kada je sagradio zgradu osnovne škole shvatio je da u tom periodu učenicima treba dodatna novčana podrška kako bi na kvalitetan način sticali znanje pa je školi donirao nekoliko sadnica belog duda, jer je to biljka hraniteljka svilene bube a u to vreme se značajno prihodovalo od njenog uzgoja, tako da su učenici od toga imali dodatni prihod za školovanje a Mitropolit Mihailo je na taj način formirao prvu učeničku zadrugu na Balkanu − rekla je Gligorijević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − 3 =