Sokobanja zadobila poverenje mladih muzičara iz Beograda i Zagreba

Društvo Kultura

Sinoćnim koncertom u Bioskopu „Moravica” završen je petodnevni Međunarodni seminar mladih hornista na kome su učestvovali učenici srednjih muzičkih škola iz Zagreba i Beograda. Radionica pod vođstvom profesora Jasne Petrović iz Beograda i Hrvoja Pintarića iz Zagreba okupila je talentovane učenike, dobitnike zlatnih medalja na mnogobrojnim takmičenjima.

– Sva deca ovde su učesnici na raznim međunarodnim takmičenjima. A kolega Pinterić i ja smo članovi tih međunarodnih žirija. I onda smo se tako spontano svi upoznali i pošto su ta takmičenja kratka, traju po dan-dva, mi smo poželeli da se više družimo. Da napravimo nešto naše gde će biti samo horne i gde ćemo svirati zajedno – kaže za naš portal profesorka Jasna Petrović.

Od nje je potekla ideja da taj skup bude baš u Sokobanji, mesto rođenja njenog oca koji je u Banji živeo do svoje pete godine života.

– Ceo život slušala sam priče o Moravici. Kako su se kupali u Moravici, kako je vazduh čist, kako su ljudi divni. Baka i deka su mi tu živeli…Posle su se odselili za Vranje, pa u Požarevac i ja sam se tamo rodila. Inače to je, kako sam ja iz bakine priče slušala, porodica Didić, baka je od Didića, Ljube Didića. I onda sam se ja samo jedno jutro probudila i rekla biće Sokobanja i zaista je bilo tako – ističe naša sagovornica.

Profesorka je posetila česmu Ljube Didića, slikali se, obišli vodopad.

– Stvarno, puno mi je srce i svi smo oduševljeni. Narod je divan, priroda je divna, sve je čisto – zaključuje profesorka Jasna Petrović.

Sa njom se slaže i jedan od učesnika, Ante Penava iz Glazbene škole „Vatroslav Lisinski” u Zagrebu.

– Meni su se najviše svideli ljudi. Iznenadili su me svojom dobrotom. Svako me je pozdravio na cesti. Koga god smo pozvali je došao tu, evo kao što ste videli, na naš koncert. To je stvarno ostavilo dobar dojam na mene – kaže ovaj mladić.

Očito da se i ovog puta Sokobanja pokazala kao dobar domaćin, a nedavno renovirani Bioskop „Moravica” je pokazao zašto je pored ostalog bilo potrebno osavremeniti ga i pustiti u rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + eighteen =