ОБЕЛЕЖЕНА 77. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА БУКОВИКУ

Друштво

Комеморативним скупом и полагањем венаца цвећа код спомен обележја на Буковој пољани, тромеђи општина Алексинац, Сокобања и Ражањ, јуче је обележена 77. годишњица од битке на планини Буковик.

Овом скупу присуствовале су делегације Републичког одбора СУБНОР-а, општинских одбора ове организације у Алексинцу, Сокобањи, Бољевцу и Неготину. Цвеће су положили и представници Градског одбора СУБНОР-а Зајчар и Удружење резервних војних старешина Сокобања.

Присутнима су се обратили Жељко Зиројевић, потпредседник Републичког одбора СУБНОР-а и др Славољуб Јовановић, председник Општинског одбора СУБНОР-а у Сокобањи.

За званичну историју и оне који негују тековине Народно ослободилачке борбе у Другом светском рату у тој бици победили су партизани, односно борци 14. бригаде, 23. дивизије НОВЈ, над много јачим четничким снагама.

Четрнаеста српска ударна бригада формирана је наредбом Главног штаба НОВ и ПО за Србију 14. јуна 1944. у селу Рибару. Од формирања па до краја рата, ова бригада борила се, заједно са Седмом и Деветом, у саставу 23. српске дивизије.

Један број историчара и присталица четничког покрета има другачије тумачење ове битке и њен завршетак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =