Сокобања прославила Преображење и храмовну славу

Друштво

У Сокобањи се данас слави празник Преображења Господњег.Овај празник је и храмовна слава сокобањске цркву коју је 1892. године саградио Митрополит Михаило. Празник је започео светом литургијом у присуству великог броја верника и грађана,а сечење колача уприличено је у самом храму. Преображење Господње један је од највећих празника православног света. Обележава тренутак првог приказивања Христове божанске природе. На празник се у црквама православља освећује грожђе и дели народу у знак захвалности богу на плодовима за исхрану.

У православном свету је познато и као летње Богојављање. На данашњи дан преображава се лист у гори, камен у води. Лишће почиње да опада, а вода бива све хладнија. Овим даном се некада завршавала сезона купања. Дуго је у Сокобањи Преображење представљало и одлазак гостију али су се те прилике продужетком сезоне промениле. Народ верује да на овај дан не треба спавати у току дана јер ће ономе ко одспава цела година бити дремљива. Није добро ни плакати, казује народ, а ни ићи у кафане да човек не би постао распикућа.

У Сокобањи је данас и вашар. Вашарује се два дана, 19. и 20. августа. Ове године традиционални сокобањски панађур своје место под сунцем небеским нашао је на простору некадашњег предузећа „Дрина”, у народу званом „Циглана”, а у непосредној близини аутобуске станице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 3 =