Sokobanja među prvima u sistemu dualnog obrazovanja

Društvo

Konferencija „Dualno obrazovanje u funkciji zapošljavanja mladih” održana je u okviru manifestacije „Međunarodni dani učeničkog preduzetništva Sokobanja 2018”.

‒ Dualno obrazovanje je deo sistema srednjeg obrazovanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču znanja u skladu sa planom i programom nastave i učenja ‒ kaže Milorad Gavrilović direktor Pravno-poslovne škole Niš.

Osnovni zaključci konferencije, kojoj su prisustvovali predstavnici Privredne komore i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, je da ne treba kopirati već postojeće najrazvijenije modele dualnog obrazovanja koji se primenjuju u zemljama zapadne Evrope, već na osnovu trenutnog stanja u našoj privredi izgraditi sopstveni model.

Prema rečima našeg sagovornika, najbitnije je to da će sistem dualnog obrazovanja rešiti trenutno jedan od najvećih problema u Srbiji, a to je zapošljavanje mladih.

Zakon o dualnom obrazovanju počeće u našoj zemlji da se primenjuje od školske 2018/19 godine, što će biti od velikog značaja i za sokobanjsku srednju školu jer ona obrazuje profile (konobar, kuvar, trgovac) koji će prvi ući u sistem dualnog obrazovanja, dodaje Gavrilović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × three =