Сокобања део пројекта локалне инфраструктуре и институционалног развоја

Друштво Економија

Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Републици Србији (LIID пројекат), чији је носилац Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, присуствовао је минулог петка и Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања.

Општинама је овом приликом званично уручена Потврда о ступању на снагу Оквирног споразума о спровођењу пројекта. Општини Сокобања стављају се на располагање средства у износу од 1.483.253 америчких долара, за реализацију локалних инфраструктурних пројеката до краја новембра 2028. године.

Укупна вредност овог пројекта износи 265,2 милиона евра, а 145 јединица локалне самоуправе ће, у виду гранта, дакле бесповратно, добити средства која ће моћи да искористе за разне пројекте. Реч је о пројектима рехабилитације и реконструкције саобраћајне инфраструктуре, изградњу пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећање отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене, озелењавање  јавних површина, развој система паметних градова и одрживе урбане мобилности, израду планских докумената и развој институционалних и кадровских капацитета јединица локалних самоуправа.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић навео је да 145 јединица локалне самоуправе добијају значајне износе бесповратних средстава, што ће омогућити реализацију локалних пројеката који ће имати снажне ефекте на унапређење живота грађана, инфраструктуре и управљачких капацитета локалне администрације.

Конференцију је свечано отворио председник Републике Србије Александар Вучић. Председник Вучић је честитао јединицама локалне самоуправе и поручио: „Искористите новац на мудар и одговоран начин, а ми ћемо наставити да радимо и гледамо како и на који начин да помажемо, али имајте у виду да ситуација није једноставна”. Вучић се овом приликом захвалио Француској и Француској агенцији за развој, као и Светској банци за изузетно велик износ средстава који су издвојили за локалне самоуправе у Србији, а за пројекте који су у интересу грађана.

− LIID’ пројекат је још један показатељ визије и енергије председника Вучића, као и Владе Републике Србије, захваљујући чему наша земља, али и сама Сокобања, доживљава раст и развој који се одвијају на одрживим основама у складу са глобалним захтевима 21. века. Хвала председнику државе и Влади Републике Србије што препознају потенцијале и труд наше општине, те константно пружају подршку како бисмо и ми корачали путем напретка, за добробит наших суграђана − рекао је Миловановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + nineteen =